Helsinki avasi Malmin lentokentän alueen kaupunkilaisille - kiitotiellä matkaluistelurata

HF_terminaali_3Helsingin kaupunki avasi 2. helmikuuta 2022 Malmin lentopaikan kokonaisuudessaan kaupunkilaisille. Nyt kaupunkilaiset voivat kulkea myös aiemmin aidatulle alueelle viiden jalankulkuportin kautta. Kiista lentopaikan kohtalosta jatkuu oikeusistuimissa ja kiitotie on suljettu toistaiseksi 14. maaliskuuta 2022 saakka. Lentopaikan yllä oleva ilmatilarakenne on ennallaan, joten ulkoilijoiden on syytä jättää dronet kotiin.

Malmin lentokettä muuttui nyt Helsingin kaupungin päätöksellä kaikille kaupunkilaisille avoimeksi alueeksi. Kaupungin mukaan lentokentän alueella on mahdollista esimerkiksi kävellä, juosta, pyöräillä, luistella ja hiihtää, lennättää leijaa ja pelata palloa. Moottoriajoneuvoilla, kuten mopoilla ja autoilla, ei kenttäalueella saa ajaa.

Lentokentälle on jäädytetty osittain kiitotien alueellekin yltävä matkaluistelurata , joka mukailee muodoltaan syklistä nelikulmiota, pituutta sillä on noin 1,2 kilometriä ja leveyttä on parhaimmillaan yli 10 metriä. Luisteluradan ja jään kuntoa seurataan päivittäin ja se on käytössä niin kauan kuin olosuhteet sallivat ja jäällä luistelu on turvallista.

HF_kiitotievalot_2Dronejen lennättämistä suunnittelevien kannattaa huomioda Malmin lentokentän alueen olevan edelleen virallisesti lentopaikka, jonka yllä on edelleen normaali ilmatilarakenne, joka ei salli dronen lennättämistä.

Malmin lentopaikan kiitotie 18/36 on suljettu ilmailutiedotuspalvelun NOTAMin mukaan 14.3.2022 saakka. Malmin lenpaikalla huolletaan edelleen helikoptereita, jotka eivät käytä kiitotietä ja ne voivat saapua paikalle siis myös lentämällä. Malmin lentoasema on edelleen myös virallinen lentoliikenteen rajanylityspaikka.

Helsinki puolestaan pyytää huomioimaan, että lentokenttäalueen läpi kulkee myös kaksi pelastuslaitoksen hälytysajoreittiä. Alueelle liikkujien tulee huomioida ja väistää pelastusajoneuvoja.

Lentopaikan alueelle tulee myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) käyttöön väistötiloja Roihupellon uuden kampuksen rakentamisen ajaksi. Isojen ajoneuvojen ulkoharjoittelualue ja ajoneuvojen huoltoharjoitteluhallit otetaan logistiikkaopetuksen käyttöön maaliskuussa 2022. Ulkoharjoittelualue on rajattu virkistyskäytössä olevasta alueesta aidalla, eikä ulkopuolisilla ole pääsyä harjoittelualueelle.

HF_R44Helsinki on julkaissut opaskartan Malmin lentokentän talviseen virkistyskäyttöön.

Kiista Malmin lentopaikan tulevaisuudesta jatkuu edelleen oikeusistuimissa Helsingin kaupungin toteuttamista toimista huolimatta. Lentotoiminta Malmilla on ollut keskeytyksissä 14. maaliskuuta 2021 lähtien. Ennen kiitotien sulkemista Malmi oli  operaatiomäärältään Suomen toiseksi suurin lentokenttä heti Helsinki-Vantaan jälkeen.

Helsingin kaupungin tavoitteena on rakennustöiden käynnistämien lentopaikan alueella alkuvuoden eli jo kevättalven 2022 aikana. Kentän alueella valmistellaan esirakentamisurakkaa, johon kuuluu kolme kokonaisuutta: maakaasun runkoputken esirakentaminen, uusi ajoyhteys kenttäalueen pohjoisosaan ja erilaisia esirakentamisen koerakenteita. MH