Helsinki-Vantaalla yhdistetään hyväntekeväisyys ja kierrätys

Kolme vuotta sitten käynnistynyt Finavian ja Planin yhteinen varainkeruu maailman lasten hyväksi saa jatkoa, kun Helsinki-Vantaalla parannetaan juomapakkausten kierrätystä. Matkustajien lajitteluun jättämien pullojen ja tölkkien panttirahat käytetään hyväntekeväisyyteen.

 

Helsinki-Vantaan palvelupisteistä, kuten kahviloista ja ravintoloista, kerätyt tyhjät pullot ja tölkit ovat jo pitkään olleet mukana palautuspullojärjestelmässä. Pieni osa kaikista juomapakkauksista on kuitenkin päätynyt sekajätteen joukkoon. Määrä koostuu lähinnä juomapulloista, jotka matkustajat ovat jättäneet pois matkatavaroistaan ennen turvatarkastukseen menoa.

 

Nyt Finavia on järjestänyt matkustajille mahdollisuuden panna pullot ja tölkit turvatarkastusten edessä sijaitseviin lajitteluastioihin, joista ne suomalaisen palautuspullojärjestelmän kautta päätyvät kierrätykseen. Palautuksista kertyvät panttirahat lahjoitetaan Planille edistämään maailman lasten hyvinvointia.

 

Vaikka Helsinki-Vantaalla on jo pitkään ollut matkustajillekin tarkoitettuja lajitteluastioita, ne eivät ole saaneet aikaan toivottua tulosta eikä pulloista saatuja panttirahoja ole aikaisemmin voitu hyödyntää.

 

– Uskon, että yhteistyömme Planin kanssa kannustaa myös matkustajia kierrätykseen ja lajitteluun, sanoo lentoasemajohtaja Juha-Pekka Pystynen Finaviasta.

 

Pystynen arvioi, että hyväntekeväisyyteen kertyy viikoittain panttirahat noin 1500–2000 juomapakkauksesta.

 

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Helsinki-Vantaan Pastilli-keräykseen ja on hienoa, että yhteistyömme Finavian kanssa syvenee. Meille tämä on taas yksi uusi tapa kerätä varoja maailman lasten hyväksi. Meitä ilahduttaa myös se, että tässä toteutuu kaksi hyvää samalla kertaa – parannetaan materiaalien kierrätystä ja lasten oikeuksien toteutumista, sanoo varainhankintapäällikkö Susanna Saikkonen Planista.

Finavian ja kehitysyhteistyöjärjestö Plan Suomen yhteistyö käynnistyi vuonna 2008, kun Helsinki-Vantaalle sijoitettiin viisi muotoilija Eero Aarnion suunnittelemaa Pastilli-säästölipasta. Matkustajat ovat voineet lahjoittaa matkalta jääneet kolikkonsa kirkkaanvihreisiin Pastilleihin. Toukokuuhun 2011 mennessä varainkeruu on tuottanut yhteensä 43.000 euroa.

Yhteiskampanja aloitettiin teemalla ”Anna lapsen unelmille siivet”, jolla luvattiin tehdä totta lasten haaveista. Kertyneet rahat on käytetty kehitysmaiden lasten arjen tarpeisiin. Vuoden 2009 aikana lipaslahjoittajat vaikuttivat yhdessä Finavian ja Planin kanssa yli 220 000 lapsen elämään.