Helsinki-Vantaalle rakentuu lentomatkustajan levähdyspaikka

EFHK_pax_1Lentomatkustuksen arkipäiväistyessä lentoasemien rooli viihtyisänä ja elämyksellisenä paikkana korostuu. Helsinki-Vantaalle on alkusyksystä luvassa Lentomatkustajan levähdyspaikka -hanke, joka tarjoaa rauhallisen alueen työskentelyyn tai jopa pieneen lepohetkeen. Kyseessä on pilottijakso, joka päättyy joulukuussa 2013.

Helsinki-Vantaan lentoasema, Finavia ja Vantaa Innovation tuovat Helsinki-Vantaalle Airport Concepts-projektin mukaisen uuden palvelun. Uusi porttilounge alue tulee sisältämään useita erilaisia elementtejä joilla uudistetaan lentomatkustajan lepo ja työskentelymahdollisuuksia.

Helsinki-Vantaan lentoasema on saanut vaihtolentoasemana kiitosta mm. ilmaisesta ja hyvin toimivasta langattomasta internet-yhteydestä. Lentoasema tarjoaa jo nyt myös suuren määrän latauspistokkeista asiakkaiden käyttöön ja ravintola-alueella on tarjolla mm. langattoman latauksen pisteitä.

Toimijat_1Näillä näkymin elokuussa avattavan Lentomatkustajan levähdyspaikka -pilottihankkeen avulla matkustajille halutaan tarjota erilaisia levähdyspaikkoja tuolivaihtoehdoilla sekä suljettavia pieniä nukkumapaikkoja. Tavoitteena on nostaa Helsinki-Vantaan lentoaseman viihtyvyys hyvälle tasolle sekä erottautua kilpailijoista.

Pilottialueen visuaalisuus ja ulkoasu suunnitellaan suomalaiseen lentokenttäympäristöön sopivaksi, ja siinä käytetään kulttuurille ominaisia mielikuvia kuten puhtaus, lumi, jää, revontulet, raikkaus, lämminhenkisyys, selkeys, tyylikkyys ja toimivuus. 

Pilotointijakso kestää noin viisi kuukautta riippuen tarkasta aloituspäivästä ja se päättyy tulevan joulukuun puolivälissä. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen projekti.

 

Usean toimijan pilottihanke

Lentoposti.fi:n tietojen mukaan Helsinki-Vantaan porttialueelle 31 rakentuvassa Lentomatkustajan levähdyspaikka-projektissa ovat mukana Short Rest Solutions, Studio Antti E, Tubeinn sekä Barrisol Finland. Toimijat ovat Airport Cluster Finlandin jäsenyrityksiä.

UNI_2Tilaan on tulossa erilaisia oleskelupaikkoja aina lyhyen hengähdystaun tarpeista, keskipitkään työrupeamaan, jonka voi päättää samalla paikalla näkösuojattuna päiväunille. Lisäksi tarjolle tulee pienen tilan nukkumapaikkoja.

Suunnitteluvaatimuksia ovat olleet mm. äänen eristävyys, valmistus kierrätettävästä materiaalista, pitkä kolmen vuoden takuu, mahdollisuus kuunnella omaa musiikkia integroiduista kaiuttimista sekä työskennellä kannettavalla tietokoneella. Lisäksi vaatimuksena on ollut käsimatkatavaroiden säilytyspaikka.

Nukkumapaikkojen osalta vaatimuksena oli niiden pinottavuus ja vähintään 1,9 metriä pitkä sänky, jossa voi nukkua täysin suojassa muilta matkustajilta.

Short Rest Solutions tarjoaa lentomatkustajille Uni-Rest for you uuden sukupolven lepotuoleja. Yhtiö toimittaa Helsinki-Vantaalle vähintään kolme yksikköä maailmalla suurta mielenkiintoa herättänyttä tuotettaan.

Studio Antti E valmistaa funktionaalisia huonekaluja, joiden toimivuus on viritetty huippuunsa ääntä hallitsemalla. Yritys tunnetaan modernien ja funktionaalisten kalusteiden tuotekehityksen edelläkävijänä, joka yhdistää viimeisintä tekniikkaa designiin. Yhtiön tuotteita ovat mm. akustiset kattovalaisimet ja Silence media center -multimediatuolit sekä silence media place yhden henkilön työpisteet.  Tuotetarjonnasta löytyy erilaisia äänieristettyjä puhelinkoppi-ratkaisuja.

Tubeinn valmistaa länsimaisia versioita Japanista tutuista kapselihotelleista, jotka ovat kustannustehokkaita verrattuna perinteiseen hotellimajoitukseen. Yhtiön päämarkkinoita ovat mm lentokentät. Yhtiön päätuotteet ovat Ruska ja Sisu -kapselit mutta suunnittelupöydällä on myös mm. kapselisauna-malli.

Tila ja ympäristö rakentuu ranskalaisella maailman johtavalla Barrisol sisäkatto- ja seinäjärjestelmän avulla.

Toiminnan takana

UNI_6Vantaan Innovaatioinstituutti Oy on vuonna 2009 perustettu voittoa tavoittelematon kehitysyhtiö, jonka omistaa Vantaan kaupunki.  Vantaan Innovaatioinstituutin keskeisimpiä toimintamuotoja on uusien toimialakohtaisten tai yritysten toimintaympäristön kehittämiseen liittyvien hankkeiden suunnittelu ja toteutus.

Airport Cluster Finland on suomalaista lentokenttäosaamista edustavien yritysten yhteenliittymä. Airport Cluster Finland edistää suomalaisten lentokenttäalalla toimivien yritysten liiketoiminnan kasvua ja kehittymistä, sekä luo verkottumismahdollisuuksia alan toimijoiden kesken. Airport Cluster Finlandilla on 31 jäsenyritytystä. Toiminta päättyy nykymuodossaan vuoden 2013 lopussa mutta tulevaisuudessa se jatkanee toimintaansa yhdistysmuodossa. Hankkeen päärahoittaja on Uudenmaan ELY-keskus.

Airport Concepts –projektin tavoitteena on kehittää uusia palvelukonsepteja kansainvälisille lentoasemille ja sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Jäsenyrityksiä on 16 ja projekti päättyy vuoden 2013 lopussa.

 

Lue myös: