Helsinki-Vantaan terminaalin eteläsiiven avajaisia vietettiin pääministerin läsnäollessa

avajaiset_savolainenHelsinki-Vantaan lentoaseman terminaalilaajennusprojektin ensimmäinen vaihe eli eteläsiipi on ollut käytössä 10. heinäkuuta alkaen. Sitä ennen 200 vapaaehtoista oli testannut rakennuksen toimivuutta. Eilen 24. elokuuta olivat vuorossa viralliset avajaiset. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan pääministeri Juha Sipilä.

Helsinki_Airport_SouthWing_ulkoaUuden eteläsiiven peruskivi muurattiin 25. huhtikuuta 2016. Perustusten rakentaminen oli silloin jo varsin pitkällä. Töitä edelsivät mittavat purkuoperaatiot, koska lentoaseman vanhaa infrastruktuuria jouduttiin siirtämään muualle työmaan alta. Hankkeeseen liittyvän asematasolaajennuksen alta on myös louhittu pois runsaasti kalliota.

Virallisia avajaisia vietettiin eilen torstaina 24. elokuuta kutsuvierasjoukon läsnäollessa. Paikalla oli Finavian ja Finnairin väen ohella runsaasti ilmailualan toimijoita laajalla skaalalla Ilmavoimista Onnettomuustutkimuskeskukseen.

Avajaiset_yhteiskuvaKoska oltiin turvavalvotulla alueella, vieraat saapuivat avajaisiin Teletien ja Lentäjäntien kulmassa olevan tarkastuspisteen kautta. Uuden eteläsiiven lähtevien matkustajien tasolle he nousivat terminaalin hätäpoistumistien portaita pitkin.

Tilaisuuden juonsi Kanadasta Suomeen muuttanut André Chaker. Avajaisten kielenä oli englanti.

Ensimmäisenä puheenvuoron sai Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen. Terminaalilaajennusta tarvitaan, koska Finnairin Aasian liikenne on nostanut Helsinki-Vantaan merkittäväksi vaihtoliikenteen keskukseksi.

Seuraavana oli vuorossa pääministeri Juha Sipilä, joka tunnetaan myös ilmailijana. Hän kertoi lentäneensä edellisenä päivänä tarkastuslennon juuri Helsinki-Vantaan kentältä.

Avajaiset_Sipila_1Lentoasemajohtaja Ville Haapasaari valotti kutsuvierasyleisölle terminaalilaajennuksen vaiheita. Haapasaari kertoi, miten häneltä on heti tehtävässään aloittamisen jälkeen jatkuvasti kyselty milloin Helsinki-Vantaa saa ensimmäisen liukukäytävän. Nyt sellainen on eteläsiivessä ja lisää on tulossa.

Parhaillaan ovat käynnissä torstaina avattua terminaaliosuutta huomattavasti suuremman ns. länsisiiven rakennustyöt. Sinne tulee useita liukukäytäviä. Lentoasemalle on luvassa on myös passintarkastuksia helpottava laajennus hotelli Hiltonin ja terminaalin väliin.

Avajaisjuhlassa oli mukana näyttävästi esillä taiteen moniottelija Stefan Lindfors, jonka lintumainen mobileteos on juuri pystytetty terminaaleille johtavan Lentoasemantien kaistojen väliin (lue lisää linkistä jutun lopussa).

Tilaisuudessa esitettiin video, jossa seurattiin taideteoksen suunnittelua, valmistusta ja pystytystä. Lindfors muistutti, että myöhemmin yleisöäänestyksellä nimen saava teos on vielä hieman keskeneräinen.

Avajaiset_SL_concordeKun edellinen Helsinki-Vantaan Non-Schengen -terminaalilaajennusosa vihittiin käyttöön vuonna 2009, avajaisia vietettiin näyttävässä iltatilaisuudessa.

Eilen juhlittiin jo kello 14 iltapäivällä, sillä laajennuksen uusia kaksikerroksisia matkustajasiltoja tarvittiin jälleen illansuussa arkiseen työn touhuun Finnairin jatkuvasti kasvavan Aasian-aallon koneiden lähtöihin. T.T. / M.H.

Lue tarkemmin Helsinki-Vantaan eteläsiivestä Lentoposti.fi -uutisista: