Hollannin kuninkaalliset ilmavoimat saavutti IOC-kyvyn Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä

Hollanti_F35AHollannin kuninkaalliset ilmavoimat on saavuttanut alustavan operatiivisen suorituskyvyn (IOC, Initial Operational Capability) uusilla Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä. Alankomaat on yhdeksäs valtio, joka saavuttaa IOC-kyvyn F-35 -hävittäjillä.

Hollanti_F35A_2Alustavan operatiivisen suorituskyvyn saavuttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että Hollannin ilmavoimat on valmis käyttämään uusia suorituskykyjään nopeallakin aikataululla eri puolilla maailmaa. IOC-kyvyn saavuttamiseksi tulee suoriutua tietyistä vaadituista asioista kuten IOT&E -arvioinneista (Initial Operational Test & Evaluation) ja toteuttaa erinäinen määrä harjoituksia kotimaassa ja ulkomailla.

Hollannin ilmavoimat kertoi IOC:n saavuttamisesta 27. joulukuuta 2021. Alankomaat on nyt yhdeksäs valtio, joka on saavuttanut IOC-kyvyn Lockheed Martin F-35 -hävittäjillä. Aiemmin tähän joukkoon ovat kuuluneet Yhdysvallat, Iso-Britannia, Italia, Norja, Australia, Israel, Japani ja Etelä-Korea.

F16_KoninklijkeLuchtmachtHollannin kuninkaalliset ilmavoimat vastaanotti ensimmäiset F-35 -hävittäjät vuoden 2019 lopulla. Uusi suorituskyky korvaa aiemmat F-16 -hävittäjät, jotka korvataan vuoden 2024 loppuun mennessä yhteenstä 46 Lockheed Martin F-35A -hävittäjällä.

Joulukuussa 2021 Hollannin ilmavoimilla on käytössä jo 24 F-35A -hävittäjää, joilla se on lentänyt jo yli 9000 lentotuntia. Koulutettuja hävittäjälentäjiä on 55 ja tukitoimintoihin on koulutettu 262 henkilöä.

Hollannin puolustusteollisuus on vahvasti mukana F-35 -hävittäjäohjelmassa, sillä yli 25 yritystä on mukana alihankintaketjussa. Jokaisessa valmistuneessa F-35 -hävittäjässä on hollantilaisvalmistajien osia. Niitä tulee kaikkiaan yli 3000 hävittäjään koko ohjelman elinkaaren aikana.

Lokakuussa 2021 aikana Alankomaiden Woensdrechtin lentotukikohtaan avattiin F-35 -hävittäjien F135 -moottoreiden huoltovarikko. Se huoltaa Hollannin ilmavoimien hävittäjämoottoreiden lisäksi myös muiden kansainvälisten kumppaneiden ja FMS-kauppoja toteuttavien maiden F-35 -hävittäjien moottoreita. Alankomaiden huoltovarikko jakaa työkuormaa Euroopassa Norjan moottorikorjausvarikon kanssa.

Hollanti_f35_lockheedmartinLockheed Martin on toimittanut asiakkaillaan jo yli 730 F-35 -hävittäjää, jotka toimivat jo 29 eri tukikohdassa tai lentotukialuksilla ympäri maailmaa. Yhdeksän valtion toimijat operoimat hävittäjillä omalla maaperällään. Kuvassa vasemmalla hollantilaishävittäjät ensimmäistä kertaa Euroopassa toukokuussa 2016.

Myös Suomi valitsi Lockheed Martin F-35A -hävittäjät joulukuussa 2021 ilmavoimien HX-hankkeessa korvaamaan nykyiset F/A-18 Hornet -hävittäjät. MH

 Lue myös: