Kaksi Hollannin F-35-hävittäjää lennettiin Eurooppaan

Hollanti_f35_lockheedmartinKaksi Hollannin ilmavoimien Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää laskeutui illalla 23. toukokuuta Leeuwardenin lentotukikohtaan. Koneet saapuivat melumittauksia varten, mutta ne nähdään myös ensimmäistä kertaa Euroopassa ilmailunäytöksessä,

Kyseessä oli ensimmäinen kerta kun F-35-hävittäjä ylitti Atlantin itäsuunnassa. Aiemmin Italiassa kokoonpantu koneyksilö on lennetty Yhdysvaltoihin.

Maanantaina saapuneet koneet lensivät tunnuksilla AN-1 ja AN-2. Niitä saattoi matkalla Hollannin ilmavoimien McDonnell Douglas KDC-10 -ilmatankkauskone.

Eversti Bert “Vidal” de Smit ja majuri Pascal “Smiley” Smaal tekivät ensin ylilennon yhdessä ilmavoimien Gulfstream-suihkukoneen kanssa. Tukikohdassa koneita odotti 2000 ilmavoimien työntekijää, kutsuvierasta ja median edustajaa. Lähiseudut olivat konekuvaajien valtaamia.

Sotilaskenttien lähellä asuvat ovat olleet huolestuneita siitä, ovatko F-35-meluisampia kuin nykyinen F-16-kalusto. Nyt saapuneet koneet osallistuvat melumittauksiin, joissa niitä voidaan verrata nykyhävittäjiin.

F-35 osallistuu myös ensimmäistä kertaa lentonäytökseen Euroopassa. Royal Netherlands Air Force Open Days 2016 järjestetään 10. ja 11. kesäkuuta Leeuwardenissa.

Hollannin ilmavoimilla on nyt konetyyppiin koulutettuna neljä ohjaajaa sekä 27 mekaanikkoa. Määrä kasvaa nopeasti lähivuosina. Maa on tilannut 37 F-35-hävittäjää. Ensimmäiset saapuvat pysyvästi Leeuwardeniin 2019 ja Volkelin tukikohtaan 2021. T.T.

Saapuminen näytettiin livenä YouTubessa. Alla tallenne hävittäjien laskeutumisesta reippaassa sivutuulessa (jos video ei näy, katso se tästä):

Lue myös aiempi Lentoposti.fi -juttu: