Hornetien korvaajahankkeen esiselvitys luovutetaan puolustusministerille

TU_la_HN_1Puolustusministerin lokakuussa 2014 perustaman esiselvitystyöryhmän tulokset Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta luovutetaan puolustusministerille torstaina 11. kesäkuuta.

Esiselvitystyöryhmän perusselvitys on tehty myöhemmän päätöksenteon ja virallisen valmistelun aloittamisen tueksi. Työryhmässä olivat edustettuina puolustusministeriö, pääesikunta ja ilmavoimat. Työryhmälle asetettu määräaika raportin laatimiseksi oli 30. toukokuuta 2015.

Valmistuneen loppuraportin tulokset puolustusministeri Jussi Niinistölle esittelee hankekoordinaattori Lauri Puranen. Hän on toiminut mm. Ilmavoimien komentajana vuosina 2012-2014.

Tehtävänä oli koota ja laatia perusselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta ja alustavista operatiivisista vaatimuksista sekä selvittää mahdollisuutta Hornet-kaluston elinkaaren jatkamiseen.

Mukana selvityksessä oli myös hankkeeseen liittyvät hallinnonalan ulkopuolisiset tutkimustarpeet ja yhteistyömahdollisuudet kotimaassa toimivan teollisuuden kanssa.

Voimassa olevan elinjaksosuunnitelman mukaan Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien elinkaari päättyy vuonna 2030, jolloin ensimmäiset koneet ovat olleet palveluskäytössä jo 35 vuotta. Koneiden poistaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuonna 2025 ja viimeinen kone poistuisi 2030.

Edessä oleva hävittäjähankinta kiinnostaa valmistajia. Saab, Lockheed Martin ja Eurofighter GmbH olivatkin jo vahvasti esillä viikonlopun Turun lentonäytöksessä. Tällä kertaa taivaalla nähtiin ruotsalainen Gripen muiden esitellessä tuotettaan vain maassa.

 Lue myös aiheeseen liittyvä aiempia uutisiamme: