Hyvät olosuhteet siivittivät Solar Impulse 2:n matkaa Atlantin yllä

Solar_Impulse_ATLANTIC_Landing_in_Sevilla_Revillard_8160Solar Impulse 2 (Si2) -aurinkolentokone ylitti Atlantin ja saapui Espanjan Sevillaan kolmen päivän ja kolmen yön lennon päätteeksi. Bertrand Piccardin lento New Yorkista Sevillaan kesti kaikkiaan 71 tuntia ja kahdeksan minuuttia.

Viimeisimmällä etapilla Si2-konetta lentänyt Bertrand Piccard saapui Espanjan Sevillan lentokentälle torstaina 23. kesäkuuta aamulla kello 07.38 paikallista aikaa. Kaikkiaan 6765 kilometrin lentomatka alkoi New Yorkista aamuyöllä 20. kesäkuuta kello 02.30. Alunperin matkan odotettiin kestävän jopa neljä päivää ja neljä yötä.

Lennon aikana Si2-kone kävi korkeimmillaan 28 000 korkeudessa ja keskinopeus oli 95,1 km/h. Kyseessä oli ensimmäinen aurinkoenergialla toteutettu päästövapaa transatlanttinen lento ja samalla se rikkoi useita FAI:n maailmanennätyksiä aurinkolentokoneiden kategoriassa.

Atlantin ylitys on ollut jo vuosisatojen ajan erilaisten pioneerien ja ennätysyrittäjien mielenkiinnonkohteena. Ylityksiä on tehty purjein, höyrylaivoin, lentokonein, ilmalaivoin ja kuumailmapalloin. Tunnetuimmat Atlantin ylittäjät lienevät Kristffer Kolumbus ja Charles Lindbergh.

Solar Impulse 2 teki saman ylityksen lentäen ilman pisaraakaan polttoainetta tasoittaen tietä puhtaamman teknologian ja energiatehokkuuden puolesta.

SI2_reitti_2016Päästöissä on melkoinen ero verrattuna esimerkiksi Concordeen, joka kuitenkin kulki New Yorkista Lontooseen noin kolmessa tunnissa tai nykyisiin matkustajakoneisiin, jotka lentävät saman matkan noin 6-7 tunnissa kuljettaen melkoisesti enemmän matkustajia kuin Si2.

Seuraavaksi Solar Impulse 2 -aurinkolentokone ja Bertrand Piccardin sekä Andre Boschbergin seikkailu maailmanympäri jatkuu viimeisellä etapilla kohti Abu Dhabia, josta matka alkoi maaliskuussa 2015.

Lue myös: