Siviili-ilmailun vuosipäivä korostaa alan sitoutumista yhdistää maailma turvallisesti ja vastuullisesti

ICAO_kylttiKansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO perustettiin 7. joulukuuta 1944 ja sen perustamispäivänä vietetään siviili-ilmailun päivää (International Civil Aviation Day, ICAD, FlyDay). Nyt vuonna 2021 koronaviruspandemian yhtä jatkuessa korostetaan ilmailualan sitoutumista yhdistää maailma turvallisesti ja vastuullisesti.

Vuonna 2019 ICAO hyväksyi Agenda 2030 -aloitteen, joka tarkoittaa uutta aikaa vastuullisuuden korostumisena maailmanlaajuisena kehityssuuntana. Ilmailun merkitys maailmanlaajuisten yhteyksien mahdollistajana on tärkeässä roolissa Chicagon yleissopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Lentoliikenteen on määrä toimia maailmanlaajuisen rauhan ja vaurauden perustavana tekijänä.

Kansainvälisen siviili-ilmilun vuosipäivän teemana on vuoteen 2023 saakka innovaatioiden edistäminen maailmanlaajuisen ilmailun kehittämiseksi.

Kansainvälinen siviili-ilmailun vuosipäivä julistettiin vuonna 1994 ICAO:n 50. juhlavuoden kunniaksi. YK:n yleiskokous tunnusti sen myös viralliseksi YK:n teemapäiväksi vuonna 1996.

 Vuosittain 7. joulukuuta vietettävänä vuosipäivänä vahvistetaan tietoisuutta siviili-ilmailun merkityksestä sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen moottorina. Samalla muistutetaan myös ICAO:n roolista kansainvälisen ilmailun turvallisuuden, tehokkuuden ja sääntelyn edistäjänä.