IAU:n ylityökielto vaikuttaa maapalveluihin Helsinki-Vantaalla - matkatavarat eivät ehdi lennoille

handluggage_1Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevän ja saapuvan matkatavaran käsittelyssä on viiveitä 21.-23. helmikuuta. Syynä on Ilmailualan Unionin (IAU) ylityökielto, joka aiheuttaa Finnairin mukaan tilapäistä resurssivajetta matkatavaran käsittelyssä. Matkustajia pyydetään ottamaan tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroiden joukkoon.

Finnair ja lentokenttäyhtiö Finavia suositelee Helsinki-Vantaan kautta kulkeville matkustajille pakkaamaan kaikki tärkeimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Lisäksi yhtiöt toivovat matkustajien saapuvan ajoissa lentoasemalla 21.-23. helmikuuta.

Ilmailualan unionin (IAU) ylityökiellon takia ainakin matkatavaroiden käsittelyssä, kuljetuksessa ja luovutuksessa voi esiintyä viiveitä. Työehtosopimusneuvotteluja työnantajan kanssa käyvä IAU aloitti ylityökiellon 1. helmikuuta 2020. IAU:n mukaan lentoliikenteen palveluissa sopimusneuvottelut kangertelevat edelleen.

"Ylityökielto on voimassa toistaiseksi ja koskee Lentoliikenteen palveluja eli maapalveluja ja tekniikkaa", kommentoi IAU:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen Lentoposti.fi:lle.

Lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi keskiviikkona 15. tammikuuta. Neuvottelut sopimuksen uudistamiseksi alkoivat IAU:n ja Paltan välillä jo 7. tammikuuta. Sopimuksella sovitaan yli 3 000 työntekijän työehdoista.

IAU:n jäsenet työskentelevät eri maapalvelutehtävissä. Mukana ovat matkustajapalvelut, ramp- ja aulatoiminnot, jäänpoisto, catering ja rahtitoiminnot.

Finnair toimittaa viivästyneen matkatavaran asiakkaalleen niin pian kuin mahdollista. Matkustajan tulee ilmoitattaa matkatavaran viivästymisestä verkossa tai  tulopalvelun henkilökunnalle lentoasemalla. Matkatavaran toimituksesta sovitaan henkilökohtaisesti.

Päivitys kello 20.01: Lisätty IAU:n antama kommentti ylityökieltoon.