Ilmailua rajoitetaan poikkeuksellisen laajasti Uudellamaalla 21.8. - Venäjän presidentti Suomeen

EFR1154ABCVenäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa keskiviikkona 21. elokuuta 2019. Vierailun aikana ilmailua rajoitetaan poikkeuksellisen laajasti kolmella erillisellä Uudenmaan alueella sijaitsevalla tilapäisellä rajoitusalueella. Yleisilmailijoiden ja drone-lennättäjien on  syytä huomioida poikkeuksellinen rajoitus.

Uudenmaan alueelle on perustettu kolme erillistä rajoitusaluetta EFR1154 A, EFR1154 B ja EFR1154 C.  Ilmatilan käyttörajoitukset alkavat näiden alueiden osalta keskiviikkona 21.8.2019 kello 06.00 ja päättyvät kello 24.00 (ajat ovat Suomen aikaa). Rajoitusalueet on perustettu Venäjän presidentin turvallisuusjärjestelyjen takia.

Alueista  kaksi kattaa Helsingin keskustan ja sen eteläpuolisen merialueen, sekä Malmin lentokentän alueen. Kolmas, laajempi rajoitusalue ulottuu pohjoissuunnassa Riihimäen pohjoispuolelle, idässä Loviisan länsipuolelle, lännessä Lohjan länsipuolelle ja etelässä useiden kilometrien päähän Suomenlahdelle.

EFR1154ABKaikki kolme rajoitusaluetta alkavat maanpinnasta ja ulottuvat eri korkeuksille pystysuunnassa. Käytännössä ilmailua rajoitetaan lähes koko Helsinki-Vantaan lentoaseman lähestymisalueella ja sekä alapuolisessa normaalisti valvomattomassa ilmatilassa.

Poliisi ei myönnä poikkeuslupia rajoitusalueille R1154A ja R1154B ilman erityistä syytä. Rajoitusalueelle R1154C lennettäessä vaaditaan kaksipuolinen ilmailuradioyhteys, transponderi sekä lentosuunnitelma.

Näin ollen myös miehittämättömien ilma-alusten ja lennokkien käyttö on kokonaan kielletty rajoitusten voimassaoloaikana poikkeuksellisen laajalla alueella.

Poliisi_T2_HEL Poliisi huomauttaa, että kyseiset rajoitusalueet eivät näy suositun droneinfo-mobiilisovelluksen sisällöissä. Viranomaislähteistä tiedot löytyvät vain ilmailun tiedostupalvelusta sekä droneinfo.fi -sivustolta. Edellisten lisäksi tiedo on kuitenkin tarjolla Aviamaps-palvelussa.

"Toinen vaihtoehto on käyttää muita tietolähteitä, joista mainittakoon epävirallinen aviamaps.com-sivusto ja Aviamaps-sovellus, jotka kertovat ajantasaisen tiedon. Me viranomaisetkin olemme havainneet ne toimiviksi ja luotettaviksi tietolähteiksi koskien tilapäisiä lentorajoitusalueita", opastaa vierailun aikana lentotoiminnasta vastaava ylikomisario Sami Hätönen.

IL96_300_Putin_1Poliisi puuttunee luvattomaan lennättämiseen hyvinkin tarkasti.

Venäjän presidentin vierailun ajalle luodut tilapäiset rajoitusalueet ovat lähes yhtä laajat kuin otettiin käyttöön vuonna 2018 Helsingin huippukokouksen aikaan. Tuolloin Suomessa tapasivat Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit.


Vierailulla on laajoja vaikutuksia liikenteeseen

Ilmailun rajoittamisen lisäksi presidentti Putinin vierailu tuo rajoituksia tieliikenteeseen, pysäköintiin, satamaliikenteeseen sekä julkiseen liikenteeseen ja Suomenlinnan lautan lähtöpaikkoihin.

 Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailuun liittyvät saattueet ja eristykset vaikuttavat liikenteeseen Helsingissä ja Vantaalla keskiviikkona 21. elokuuta 2019. Merkittävimpiä vaikutukset ovat Mannerheimintiellä ja Presidentinlinnan ympäristössä. Esimerkiksi Kauppatorin normaali toiminta on suljettuna koko päivän.

Poliisi_puku"Liikennerajoituksista johtuen suosittelen välttämään yksityisautoilua keskustassa tai ainakin varaamaan siirtymisiin riittävästi aikaa", sanoo ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

Pääkaupunkiseudulla liikkuu vierailun aikana saattueita, jotka aiheuttavat liikenteeseen katkoksia erityisesti Helsingin keskustassa mutta myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välisillä väylillä. Saattueiden reiteillä ei sallita muuta liikennettä.

Keskiviikkona Kauppatori on suljettu kaikelta ajoneuvoliikenteeltä kello 12:n jälkeen. Ajo Eteläsatamaan tapahtuu eteläisen Helsingin kautta Tehtaankatua tai muita poliisin erikseen osoittamia reittejä pitkin.

Vierailun vuoksi rajoitetaan myös vesiliikennettä. Presidentinlinnan edustalla ei sallita keskiviikkona yksityisiä veneitä.