Ilmailuanimaatio Lentsikat ensi-iltaan 27. syyskuuta - katso Suomi-traileri

planes4_disneyDisneyn Planes eli suomalaisittain Lentsikat saa ensi-iltansa 27. syyskuuta. Yhdysvalloissa se on jo valkokankailla ja aivan ensimmäinen erikoisnäytös järjestettiin Oshkoshissa EAA AirVenturessa. Viimeisimmän tekniikan avulla animoidut lentokoneet jatkavat Cars-elokuvan menestyksen viitoittamalla tiellä.

Vaikka kyseessä on lapsille suunnattu elokuva, se sopiinee myös lapsenmielisille - ja ilmailijoille. Totetutuksessa on konsultoitu lentämisen asiantuntijoita. Koneilla on oikeat esikuvansa, vaikka niitä onkin muokattu sarjakuvamaisemmiksi.

Samaten vauhdikkaissa lentokohtauksissa on pyritty noudattamaan aerodynamiikan lakeja - ainakin suunnilleen. Yhdysvalloista elokuvan nähneiltä kiirineiden kommenttien perusteella tarjolla on viihdyttävä, joskin juoneltaan arvattava paketti.

Myös sellaisia kommentteja on kuultu, että jos elokuvan tietokoneanimaatioista haluaa nauttia detaljitasolla, se kannattaa katsoa tavallisena versiona. 3D-version efektit ovat hienoja, mutta niiden kokemiseen tarvittavat lasit hämärtävät näkymää.

Kaiken kaikkiaan ilmailuun liittyviä elokuvia ei nykyisin ole ainakaan liiaksi tarjolla. Ehkäpä Lentsikat saa ainakin muutamat nuoret kiinnostumaan lentämisestä.

Disneylle elokuva on oiva uutuus, sillä yhtiön aivan ensimmäisiä piirrettyjä elokuvia oli Charles Lindbergin Atlantin ylityksen innoittama Mickey Mouse Plane Crazy. Se tehtiin peräti 85 vuotta sitten (linkki alla).

Englanninkielinen traileri:

 

Walt Disneyn vuonna 1928 valmistunut Mickey Mouse Plane Crazy

Lue myös:

Disneyn Planes jatkaa ilmassa Cars-animaation viitoittamalla tiellä (video)