Ilmailuvoimien lentokonetehtaan I.V.L. K.1 Kurki muuttaa Suomen Ilmailumuseolta Vesivehmaalle

Kurki_SIMkuvaSuomen Ilmailumuseossa Vantaalla alkuvuoden 2019 näytteillä ollut Ilmailuvoimien lentokonetehtaan I.V.L. K.1 Kurki ”Järvisen laatikko”muuttaa Vesivehmaalle Päijät-Hämeen Ilmailumuseoon. Näyttelyn ja koneen purkaminen kuljetusta varten aloitettiin maanantaina 13. toukokuuta.

Puolustusvoimat siirtää historiallisen Kurki-koneen Vesivehmaalle Suomen Ilmavoimamuseon pyynnöstä.  Tiistaina 14. toukokuuta Ilmailumuseolel saapuu  puolustusvoimien varusmiehiä, siirtolava ja peräkärry. Suoritettava siirto on osa varusmiesten koulutusta eli se tehdään koulutusajona.

Kurki_purettuKoneen kokoamistyö alkaa Vesivehmaalla keskiviikkona 15. toukokuuta ja sen on määrä olla valmiina esiteltäväksi Päijät-Hämeen Ilmailumuseossa torstaina 16. toukokuuta.

Kurki valmistui Ilmavoimien Lentokonetehtaalta (I.V.L.) Suomenlinnasta vuonna 1927. Kone oli tarkoitettu urheilu-, matkailu- ja harrastuskoneeksi, mutta sen lento-ominaisuudet eivät vakuuttaneet koelennoissa.  Kurki lensi viimeisen lentonsa 12. syyskuuta 1927 ja lentoaikaa sille kertyi yhteensä 13 tuntia 19 minuuttia.

Suomen llmailumuseossa Kurki on ollut näytteillä kokonaisena ensimmäistä kertaa viimeisen lentonsa jälkeen. Se varastoitiin museoitavaksi. Pitkän varastoinnin aikana se ehti mennä huonoon kuntoon.

I.V.L K1 Kurki 1927Kurki entisöitiin Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhossa vuosina 2016-2018 ja Suomen Ilmailumuseon tuella. Entisöintityöhön käytettiin noin 4 000 tuntia.

Ilmavoimien Lentokonetehdas (I.V.L.) perustettiin Suomenlinnaan vuonna 1921. Monien vaiheiden jälkeen ilmailuteollisuus on jatkunut eri muodoissa ja nykyisin yhtiö tuntee nimen Patria.

Lue myös: