Ilmavoimat esitteli Tikkakoskella Hawk 40 vuotta -juhlatilaisuudessa sinivalkoisen Suomi-Hawkin

HW40_hawkitIlmavoimat juhlistaa BAE Systems Hawkien 40-vuotista lentoa Suomessa näyttävästi erikoismaalatulla Hawk-suihkuharjoituskoneella. Juuri modifikaatiosta valmistunut Hawk Mk51 HW-340 on saanut pintaansa sinivalkoiset värit ja koneyksilö esiteltiin juhlatilaisuudessa Tikkakoskella.

 Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneet saapuivat Suomeen 40 vuotta sitten 16.12.1980.

HW40_1Kaikkiaan Ilmavoimat on hankkinut kolmessa eri hankinnassa yhteensä 75 Hawkia, josta edelleen on käytössä 32 konetta. Suihkuharjoituskoneiden modifikaatioista nykyvaatimuksiin ovat vastanneet Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Patria.

 Viralliset Hawk 40 vuotta juhlallisuudet järjestettiin Tikkakoskella Hävittäjälentolaivue 41:n tiloissa poikkeusolosuhteissa aiemmin suunniteltua pienemmässä mittakaavassa.

Ilmasotakoulun johtaja Henrik Elo toivotti Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Pasi Jokisen ja kutsuvieraat sekä median tervetulleeksi Hawk 40 -juhlaan. Osa vieraista kuten media seurasi tilaisuutta osin etäyhteyden välityksellä.

HW40_Elo“Koulutusvaatimuksista ei ole tingitty yhtään vaikka kone on jo päässyt tähän ikään. Nyt 40 vuoden korkean iän saavuttamisen yhteydessä Hawk HW-340 maalattiin Suomenlipun juhlaväreihin. Erikoismaalauksen on suunnitellut Hävittäjälentolaivue 41:n oma mies Hävittäjälentolaivueen 2. lentueen varapäällikkö kapteeni Oskari Tähtinen”, avasi Ilmasotakoulun johtaja eversti Henrik Elo tilaisuuden.

HW40_HuotarinenJuhlapuhujista Veli-Antti Huotarinen (everstiluutnantti evp) kävi läpi Hawkien käyttöönottoa ilmavoimissa sekä koulutuksen muutoksia ja uusissa koneissa eteen tulleiden ongelmien ratkaisuja.

Huotarinen on toiminut aikanaan ilmavoimien HW-lennonopettajana sekä lentueen päällikkönä.

HW40_WallinHawk 40 -juhlassa suihkuharjoituskoneiden nykyisestä toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä koneen ja lentokooulutuksen osalta kävi läpi Patrian eli modifikaatioiden toteuttajan edustaja Martti Wallin.

Juhlapäivän pääkohde eli erikoismaalattu Hawk HW-340 siirtolennettiin Tikkakoskelle 15. joulukuuta. Sääolosuhteet eivät mahdollistaneet suunniteltua ylilentoa juhlatilaisuuden yhteydessä 16. joulukuuta 2020.

HW40_pohjaKomea sinivalkoinen Hawk HW-340 esiteltiin sen seurauksena hallitiloissa. Erikoismaalatun koneen rungon alapinnalla lukee tekstit HW 40v ja vuosiluvut 1980-2020. Ne ja koko kone tulevat näkymään seuraavalla lentonäytöskaudella suurelle yleisölle.

Nyt julkistettu sinivalkoinen Hawk (HW-340) on ensimmäinen Suomen ilmavoimien virallinen erikoismaalaus, jossa koko lentokone on ylimaalattu. Aiemmin Midnight Hawks -taitolentoryhmän koneissa on nähty myös erikoisteippauksia.

Ensimmäisenä Suomen ilmavoimien erikoismaalattuna koneena nähtiin lyhyen aikaa vuonna 2000 keltainen Saab Draken. Sen rungon yläpinnalle oli maalattu Hävittäjälentolaivue 11:sta tunnus visentti ja sivuvakaajaan Drakenin käyttövuodet ilmavoimissa eli 1972-2000.

HW40_ilmassa_1“Hawk on kirkkaasti pisimpään Suomen ilmavoimissa käytössä ollut suihkukonetyyppi. Yksi konetyyppi on käytössä tätäkin pidempää, sillä Vinkat otettiin käyttööön jo lokakuussa 1980. Learjetit sen sijaan tulivat käyttöön vasta vuonna 1982”, kertoi Ilmasotakoulun johtaja eversti Henrik Elo.

 HW40_ilmassa_2Hawkien käyttö ilmavoimissa jatkuu pitkälle 2030-luvulle ja elinkaaren aikana on edessä vielä ainakin vielä yksi modifikaatio, jolla koneet saadaan yhteensopiviksi tulevan HX-hävittäjän kanssa.

Lue myös artikkeli: Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskoneet Suomeen 40 vuotta sitten – lento jatkuu pitkälle 2030-luvulle

HW40_teksti HW40_340teksti