Ilmavoimat keskeytti HN- ja HW-kaluston operoinnin Jyväskylän lentoasemalla - kiitotiellä routavaurioita

MLU_HN_2Jyväskylän lentoaseman kiitotiellä sekä rullausteillä on havaittu roudan aiheuttamia halkeamia, jotka vaativat korjaustoimia. Lentoliikennenalue ei vaurioiden seurauksena enää täytä sotilasilmailuviranomaisen määräyksien vaatimuksia ja ilmavoimat on keskeyttänyt päivittäisen Hornet- ja Hawk -koneiden lentotoiminnan sekä peruu valmistuvien Hawk-ohjaajien Final 21 -harjoituksen.

Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevan lentoaseman kiitotiellä 12/30 ja rullausteillä on havaittu roudan aiheuttamia halkeamia. Finavian mukaan muutaman päivän mittaiset korjaustyöt aloitetaan 16. maaliskuuta 2021. Kiitotien käyttö on töiden ajan rajoitettua.

Finavia peruskorjasi Jyväskylän lentoaseman kiitotien kesällä 2020. Peruskorjaukseen kuului muun muassa kiitotien ja asematason päällystäminen uudelleen sekä sähköverkon uudistaminen. Nyt on siis menossa ensimmäinen talvikausi kiitotieremontin jälkeen.

Sotilasilmailun viranomaisyksikkö (SVY) on todennut, että Jyväskylän lentoaseman kiito- ja rullaustiet eivät tällä hetkellä täytä vaurioiden seurauksena sotilasilmailumääräyksen vaatimuksia. Sotilasilmailumääräyksessä asetetaan vaatimukset sotilaslentopaikkojen suunnittelulle, rakentamiselle, tarkastamiselle, hyväksymiselle, käyttöönotolle sekä ylläpidolle.

Ilmavoimat on keskeyttänyt Hawk- ja Hornet-kaluston päivittäisen lentotoiminnan Jyväskylän lentoasemalla kiito- ja rullausteiden routavaurioista aiheutuvan irtokiviriskin takia. Normaalitoiminnan aikana ilmavoimat ei halua riskeerata mm. kalustonsa moottoreita.

Havaittujen vaurioiden seurauksena ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Final 21 -lentotoimintaharjoitus on peruttu kyseisten kiito- ja rullausteiden routavaurioiden takia. Harjoituksen oli määrä alkaa 15.3.2021.

Tikkakoski on ilmavoimien ilmasotakoulun kotikenttä. Hawk-lentokoulutus jatkuu Tikkakoskella, kun Jyväskylän lentoaseman kiito- ja rullausteiden kunnostustyöt ovat valmistuneet. MH

Päivitys: Lisätty tieto Jyväskylän kiitotien peruskorjauksesta vuonna 2020.

Lue myös: