Ilmavoimat lähettää Hornetit ja taistelunjohtajat Ruotsiin Luftförsvarsövning 22 -pääsotaharjoitukseen

HN_GRSuomen Ilmavoimat osallistuu toukokuussa Etelä- ja Keski-Ruotsissa järjestettävään Luftförsvarsövning 22 (LFÖ 22) -harjoitukseen. Suomesta on mukana mm.  F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä sekä taistelunjohtajia. Kyseessä on Ruotsin ilmavoimien vuoden 2022 pääsotaharjoitus.

Luftförsvarsövning 22 (LFÖ 22) -harjoituksen tavoitteena on harjoittaa ilmavoimien kykyä puolustaa Ruotsin alueellista koskemattomuutta ja lisätä valmiuksia. 18.–25. toukokuuta 2022 järjestettävään harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 2500 henkilöä.

Ruotsin ilmavoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu Suomen ilmavoimat ja lentotoimintaa on määrä suorittaa ympäri vuorokauden useiden päivien ajan. Harjoituksessa lennetään korkealla käytettävyydellä suorittaen ilmapuolustusoperaatioita Etelä- ja Keski-Ruotsissa. Laaja harjoitus aiheuttaa reittirajoituksia siviililentoliikenteelle. Harjoituksessa suoritetaan myös matalalento- ja yliäänilentoja eri harjoitusalueilla.

Yhteistyö Suomen kanssa on erityisen tärkeää ja Suomi osallistuu harjoituksessa kiinteästi Ruotsin ilmapuolustukseen osana maiden välistä puolustusyhteistyötä. Suomi ja Ruotsi rakentavat turvallisuutta yhdessä lisäten samalla molempien maiden toimintakykyä. Harjoituksen tavoitteena on myös valmistaa ilmavoimia vuonna 2023 järjestettävään puolustusvoimien FMÖ23-harjoitukseen.

kartaLFO22Harjoituksessa on mukana myös yhteistyö muiden puolustushaarojen kanssa ja erityisesti ilmavoimat toimivat yhdessä merivoimien kanssa.

Lisäksi harjoituksessa käytetään laajasti eri tukikohtia ja lentokenttiä tarpeen mukaan. Harjoituksen piirissä ovat Såtenäs, Ronneby, Kalmar, Linköping  ja Uppsala. Tarvittaessa operaatiot suuntautuvat myös Hagshultiin, Karlsborgiin, Växjöön, Rådohon, Visbyhyn ja Trollhättaniin.

Hävittäjien lisäksi harjoitukseen osallistuu myös helikoptereita.


Useita poikkeavia alueloukkauksia Ruotsin alueelle

Hkp14LFÖ 22 -harjoituksen skenaario on kuvitteellinen ja tarkoituksena on harjoitella kykyä selviytyvä laajamittaisesta konfliktista suorituskykyistä vastustajaa vastaan laajalla maantieteellisellä alueella.

Harjoituksen käynnistyessä Ruotsissa on tapahtunut useita erikoisia tapahtumia yhdistettynä poikkeuksellisen suureen määrään alueloukkauksia. Ensiarvion perusteella kyseessä on laaja ja aggressiivinen vaikuttaminen, jota pidetään vihamielisenä tekona. Sen seurauksena Ruotsin hallitus nostaa valmiudun korkealle ja aktivoi tarvittavat lait.

Harjoitusskenaariossa osallistujat altistetaan realististen haasteiden keskelle ja tilanteisiin, joissa joudutaan arvioimaan toimintatapoja monimutkaisessa ja nopeasti muuttuvassa strategisessa toimintaympäristössä.


Suomalaishornetit tukeutuvat Såtenäsiin

Suomesta harjoituksessa on mukana kuusi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, yksi Pilatus PC-12NG -yhteyskone ja noin 80 henkilöä. 

ILMAV_HNGR_CBT_1Suomen ilmavoimien osalta tavoitteena on harjoitella ilmaoperaatioiden suunnittelua ja toteutusta sekä tukikohta- ja johtokeskustoimintaa yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa.

Såtenäsin tukikohtaan tukeutuvat Lapin lennoston Hornetit osallistuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon ilmaoperaatioihin ruotsalaisten JAS 39 Gripen -hävittäjien kanssa. Lento-osaston lisäksi harjoituksessa on mukana suomalaisia taistelunjohtajia ja yhteysupseereja.

"Toimimme Luftförsvarsövning 22 -harjoituksessa osana Ruotsin ilmapuolustusta. Ilmaoperaatioiden lisäksi harjoittelemme isäntämaatuen vastaanottamista Skaraborgin lennostolta ja integroitumista Såtenäsin tukikohdan toimintoihin", kertoo suomalaisen Hornet-osaston johtajana toimiva majuri Markus Paukkeri Lapin lennostosta.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisiin pääsotaharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen.

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen. Ilmavoimien osallistuminen Luftförsvarsövning 22 -harjoitukseen on osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2022 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. MH