Ilmavoimat mukana Baltian kansainvälisessä BRTE 22 -koulutustapahtumassa

BRTE_F16_Liet_MoDSuomen ilmavoimat osallistuu kahdella McDonnel Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä NATO:n järjestämään Baltic Region Training Event 22 (BRTE 22) -koulutustapahtumaan 29.–30. syyskuuta. Liettuan isännöimän harjoituksen tavoitteena on Itämeren alueen turvallisuuden ja valvonnan kehittäminen.

BRTE 22 tapahtuma on "In the Spirit of PfP" -koulutustapahtuma (Partnership for Peace). Kaksipäiväisessä harjoituksessa on mukana kaikkiaan 20 NATO-liittolaista ja yhteistyökumppania. Koulutustapahtuman lentotoiminta toteutetaan Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa. 

Harjoitukseen osallistuvat myös Baltic Air Policing -tehtävässä parhaillaan olevat Unkarin Saab JAS 39 Gripen ja Saksan Eurofighter Typhoon -hävittäjät. Harjoituksen muut koneet tulevat Liettuasta, Norjasta, Puolasta ja PFP-maista Ruotsista ja Suomesta.

Harjoituksessa on mukana myös NATO:n E-3A ja Englannin kuninkaallisten ilmavoimien E-3D AWACS-valvontakoneet sekä Yhdysvaltain Ilmavoimien ilmatankkauskone. Harjoitusta johdetaan NATO:n Saksan Uedemin CAOC -tukikohdasta (Combined Air Operations Centre), Liettuan Karmelavan CRC-keskuksesta (Baltic Control and Reporting Centre) sekä E-3 AWACS-koneista käsin.

f18_brteHarjoituksen skenaarioissa on mukana Viron ilmatilassa radiohäiriön kokeva Liettuan Alenia C-27J Spartan  -kuljetuskone (kuvassa) sekä erilaisia miehistön pelastustehtäviä  ja harjoituksia varatukikohtaan siirtymisestä. Lisäksi harjoitellaan ilmasta-ilmaan -tehtäviä sekä ilmatankkausta.

Suomen Ilmavoimat harjoittelee BRTE 22:ssa ilmasta-ilmaan-tehtäviä eli tunnistuksia ja torjuntoja. Suomen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjissä ei ole harjoituksen aikana mukana ns. kovaa aseistusta.

Suomen Hornetit lähtevät lentotehtäviinsä Karjalan lennostosta. Koneet käyvät lentokierrosten välillä laskussa Liettuan Šiauliain tukikohdassa ja palaavat illaksi takaisin Rissalaan. Suomen kansallisena tavoitteena harjoituksessa on ilmaoperaatioita johtavien johtokeskusten yhteistyön kehittäminen.

BRTE-tapahtumia on järjestetty Naton toimesta säännöllisesti vuodesta 2008 alkaen. Tapahtumaa isännöi vuorollaan joko Viro, Latvia tai Liettua. Suomi liittyi harjoituskokoonpanoon vuonna 2012 ja on osallistunut siitä lähtien vuosittain 2–3 koulutustapahtumaan.

Tämänkertainen koulutustapahtuma on viimeinen Baltic Region Training Event, sillä tapahtuman nimi vaihtuu. Yhteistoiminta jatkuu Virossa vuoden 2016 huhtikuun puolivälissä nimellä Ramstein Alloy.

Lue myös: