Puolustusvoimien komentaja lensi uuden Saab JAS 39 F Gripen -hävittäjän NG-prototyypillä

gripenng_gripeninternationalPuolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg lensi perjantaina 14. lokakuuta uuden Saab JAS 39 F Gripen -hävittäjän NG-kehitysversiolla, joka on muunnettu vanhemmasta JAS 39 D -koneesta. Entisenä hävittäjäohjaajana Lindberg on päässyt vuosien varrella usean Hornetin korvaajaa etsivässä HX-hankkeessa mukana olevan hävittäjän ohjaamoon.

Komentaja Lindbergin Ruotsin vierailulla Linköpingissä Saabin tehtailla hän sai perjantaina mahdollisuuden tutustua uutta JAS 39 E/F -konetta varten tehtyyn kokeiluluonteiseen NG-modifikaatioon (Next Generation) aiemmasta kaksipaikkaisesta D-versiosta. Kuvassa alla ensimmäinen Gripen E, joka esiteltiin Linköpingissä toukokuussa 2016.

gripen_rollout_12Lennolla ohjaajana toimi Saabin koelentäjä. Puolustusvoimien komentajan Twitter-tilillä julkaistiin lennon jälkeen koneen edessä otettu kuva (upotetussa Tweetissä jutun lopussa, kuva Saab).

Ilmavoimien komentajanakin toiminut Jarmo "Charles" Lindberg on entinen hävittäjäohjaaja. Siten hän on vuosien varrella päässyt tutustumaan lukuisiin hävittäjätyyppeihin eri puolilla maailmaa.

Lindbergin pitkään uraan hävittäjäohjaajana mahtuu kymmeniä konetyyppejä. Takana on lentoja mm. Ilmavoimien MiG-21BIS-näytöslentäjänä ja samalla koneella tehtynä myös nykykalustolla mahdoton kahden Machin ylitys.

Rafale_4_JarmoLindbergLindberg on lentänyt Boeing McDonnell Douglas F/A-18 Hornet ja Super Hornet -hävittäjillä sekä F-15 Eaglella. Samaten kaksipaikkaiset Saab JAS 39 Gripen ja Dassault Rafale (jälkimmäisestä selfie kuvassa vasemmalla) ovat tulleet tutuiksi. Charlesillla on kokemusta myös Eurofighter Typhoonista Saksan ja Italian ilmavoimien koneilla tehdyiltä lennoilta.

Lindbergille on tarjoutunut jopa harvinainen mahdollisuus lentää Venäjällä Suhoj Su-34 -hävittäjäpommittajalla (runkonumero 08). Charles on ilmeisesti ainoa länsimaalainen, joka on päässyt tämän Su-27-hävittäjään perustuvan konetyypin ohjaimiin. T.T.

Tweetissä alla kenraali Lindberg (oikealla) yhdessä Saabin koelentäjän kanssa. Jos Tweetti ei näy, katso se Twitterissä