Kenraali Lindberg aloitti komentajana haasteellisena aikana - oma lentäminen saa jäädä

jarmoLindberg_3Puolustusvoimien uusi komentaja Jarmo Lindberg aloitti tehtävässään aikana, jolloin Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut. Kenraali muistutti, että sotilaallinen voimankäyttö on edelleen osa valtioiden keinovalikoimaa. Venäjä on ryhmittänyt joukkojaan uudelleen ja NATO tuonut vahvistuksia itäisiin jäsenmaihinsa. Suomeen ei kuitenkaan kohdistu uhkaa.

Entisen Ilmavoimien komentajan, kenraaliksi 1. elokuuta ylennetyn Jarmo Lindbergin ensimmäinen päivä puolustusvoimien komentajana käynnistyi tyypilliseen tapaan pyörälenkillä Helsingin rannoilla. Ensimmäinen työtehtävä oli ilmoittautuminen puolustusministeri Carl Haglundille (puolustusministerin Twitterissä julkaisema kuva alla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

haglund_lindberg_twitter_carlhaglundSeuraavaksi Lindberg tapasi tiedotusvälineiden edustajia. Uniformu oli vaihtunut puolustusministeritapaamisen jälkeen (otsikkokuva) ja samalla nähtiin kauluslaattoihin tullut kenraalin arvoa osoittava neljäs leijona.

Tiedotustilaisuuden aikana aloitti twiittaamisen puolustusvoimien komentajan uusi Twitter-tili @FinnCHOD. Myös Lindbergin henkilökohtainen @CharlesLindberg on edelleen käytössä.

Medialle uusi komentaja totesi, että maamme uhkakuvia ei saa arvioida vain tässä hetkessä, vaan pitää katsoa 5 - 10 vuotta eteenpäin. Sodat tulevat aina yllättäen ja viime aikoina niiden alkamishetken hahmottaminen on vaikeutunut.

Nykykonfliktit syntyvät nopeasti. Aiemmin ajateltiin, että aikaa uhkaan varautumiseen olisi jopa vuosi. Nyt arvioidaan käytössä olevan kuukausia, ehkä vain viikkoja. Tämä asettaa haasteita puolustuksen terävän kärjen reagointikyvylle ja sitä tulee Suomessakin tarkastella.

jarmoLindberg_2Lindbergin mukaan Suomi tarvitseekin hyvin varusteltuja nopean valmiuden joukkoja, mutta myös suuren reservin laajan maan puolustamiseen. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat mm. puolustusvoimien erikoisjoukot sekä ilma- ja meripuolustus, joissa ammattisotilaiden osuus on suurin.

Uuden komentajan mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole asettelu teknojoukot vastaan massa-armeija. Puolustukseen tarvitaan työkalupakki, jossa on erilaisia välineitä. Hän mainitsi ensilinjan kynnysasejärjestelmät, kuten Hornetit AMRAAM-ohjuksineen, raskaat MLRS-raketinheittimet sekä Rauma- ja Hamina-luokan ohjusveneet.

"Olemme hereillä, olemme valmiina ja olemme tarvittaessa torjuntakykyisiä," uusi komentaja vakuutti.

Puolustusvoimauudistus on saatu miltei valmiiksi. Vaikka rahoitusta on leikattu, ensi vuoden alusta pystytään palauttamaan esimerkiksi Ilmavoimien lentotunnit aikaisemmalle tasolle.

Samaten reservin kertausharjoitusten määrä nousee. Kun sodan ajan joukkojen määrä on laskenut 230 000:een, suhteellisesti reserviläisiä koulutetaan jopa aiempaa enemmän.

HN_MLU_ilmavoimatPuolustusvoimat haluaisi vuosikymmenen loppuun mennessä 150 miljoonan euron tasokorotuksen rahoitukseensa. Nyt alkavana viisivuotiskautena uusitaan maavoimien vanhenevaa kalustoa uuden taistelutavan mukaiseksi, sitten on merivoimien alusten vuoro 2020-luvun alussa. Hornetien korvaaminen tulee ajankohtaiseksi 2025 jälkeen.

Lindbergin mukaan vastaavat hävittäjähankkeet maailmalla sekä omat kokemukset Hornetista kertovat, että työ on aloitettava 10 vuotta aikaisemmin. Käytännössä tiedon hankinta alkaa pian ja valintapäätös tehdään vuosikymmenen vaihteen tietämillä.

Tiedotustilaisuuden ja haastattelujen jälkeen uuden komentajan päivä jatkui pienimuotoisella vastaanotolla ja sen jälkeen normaalilla työnteolla. Kalenteri on kuitenkin täyttynyt.

JCL_lastflt_1Hävittäjälentäjänä työuransa alun tehnyt Jarmo "Charles" Lindberg ei enää aiokaan jatkaa omaa lentämistään viimeisen Ilmavoimissa Pilatus PC-12 -potkuriturbiinikoneella tehdyn lennon jälkeen. Näin, vaikka vesikoneet ja "puskalentäminen" kiinnostavatkin.

"Tutut tarkastuslentäjinäkin toimivat kipparit Finnairilta ovat kyllä tarjoutuneet auttamaan siviililupakirjan voimaansaattamisessa, mutta vilkaisu kalenteriin riitti kertomaan, että lentämiseen ei löydy aikaa."

Lindbergillä on kuitenkin ollut tapana kesäisin ilmailla yhdessä toisen entisen Ilmavoimien komentajan, Matti Aholan kanssa. Hänellä on osuus Cessna 170B -kimppavesikoneesta.

Ehkäpä tällaiseen vesilentämiseen löytyisi Charlesin kalenterista edelleen aikaa, uudesta vaativasta tehtävästä huolimatta. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-juttuja:

Ensimmäinen Ilmavoimien hävittäjäohjaaja aloittaa puolustusvoimien komentajana

HävLLv 21:n 11 Hornetia jylisi yli Porin - näyttävä selfie Puolustusvoimien tulevalta komentajalta