Kenraali Jarmo Lindberg päätti pitkän lentouransa Ilmavoimissa

JCL_lastflt_2Puolustusvoimien seuraavana komentajana elokuussa aloittava kenraali Jarmo "Charles" Lindberg päätti pitkän lentouransa Ilmavoimissa 19. kesäkuuta 2014. Viimeinen lento operoitiin osuvasti ACE01-radiokutsulla Ilmavoimien Pilatus PC-12 -yhteyskoneella.

Viimeiset lennot Ilmavoimissa suuntautuivat Helsinki-Vantaalta Selänpäähän ja sieltä edelleen Tikkakoskelle. Kenraali Lindbergin ilmailu-ura alkoi lähes 40 vuotta sitten K-7-purjelentokoneella juuri Selänpäässä 14. heinäkuuta 1974.

JCL_lastflt_1Välilaskulla Selänpäässä oli luvassa ympyrän sulkeminen, sillä ohjelmassa oli lento K-7:lla.

Pitkään uraan mahtuu monia operaatioita ja kymmeniä konetyyppejä. Takana on lentoja mm. MiG-21BIS-näytöslentäjänä, kahden Machin ylitys, ilmataistelua US Navyn Hornet-hävittäjillä ja Eurofighter Typhoonilla.

Lindberg oli lentänyt purje- ja yksityisilmailukoneilla jo ennen sotilasuraansa. Hän on toiminut kadettiaikoinaan myös Utin laskuvarjokerhon hyppylentäjänä.

Kenraali Lindberg täytti hiljattain 55 vuotta, joka on raja lentämiselle Ilmavoimissa. Kaikkiaan kenraali Lindberg on kerännyt sotilaspuolella noin 3000 tunnin lentokokemuksen ja siviililupakirjalla noin 400 lentotunnin verran.


Ensimmäinen lentäjätaustainen Puolustusvoimien komentaja

Jarmo_Lindberg_1Jarmo Ilmari Lindberg (s. 1959) siirtyy 1. heinäkuuta 2014 erityistehtävään Pääesikunnassa. Elokuun alusta hän astuu puolustusvoimain komentajan virkaan ja ylennetään samalla tasavallan presidentin päätöksellä kenraaliksi

Aikaisemmin hän on toiminut Puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä, Ilmavoimien komentajana (kuva vieressä vasemmalla), pääesikunnassa valmiuspäällikkönä ja operaatio-osaston apulaisosastopäällikkönä, Lapin Lennoston komentajana, Ilmavoimien Esikunnassa operaatiopäällikkönä, valmiuspäällikkönä ja lentokoulutuspäällikkönä sekä Satakunnan Lennostossa hävittäjälaivueen komentajana.

Jarmo Lindberg oli 90-luvun alussa mukana F-18 Hornet -hankinnassa eräänä ensimmäistä Yhdysvalloissa koulutetuista lentäjistä. Hän myös toimi merkittävässä roolissa koneiden käyttöönotossa Suomessa.

Lindberg on aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä Twitterissä @CharlesLindberg -tilillä. Jatkossa twiittejä lienee luvassa edelleen, sillä Puolustusvoimien viestintä on luonut Lindbergille @Finnchod-tilin (Chief of Defence).

Kenraali Jarmo Lindbergin lentoura on noteerattu myös mm. Kouvolan Sanomissa: Komentajan viimeinen lento Selänpäässä oli paluu juurille

 Lue myös: