Ensimmäinen Ilmavoimien hävittäjäohjaaja aloittaa puolustusvoimien komentajana

niinisto_lindberg_puheloinen_tasavallanpresidentinkansliaMG- ja HN-ohjaajana toiminut Jarmo "Charles" Lindberg aloittaa puolustusvoimien uutena komentajana tänään perjantaina 1. elokuuta. Tasavallan presidentti ylensi hänet samalla kenraaliksi. Lindberg on ensimmäinen lentäjätaustainen upseeri tehtävässä.

Tasavallan presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö otti vastaan uuden komentajan kenraaliluutnantti Jarmo Lindbergin ja virasta luopuneen kenraali Ari Puheloisen Kultarannassa keskiviikkona 30. heinäkuuta.

Kyseessä oli ilmoittautumiskäynti tehtävien luovuttamisen ja uuden komentajan tehtävien vastaanoton johdosta. Presidentti Niinistö tarjosi väistyvälle ja uudelle komentajalle lounaan, jonka aikana käytiin keskusteluja ajankohtaisista puolustusvoimiin liittyvistä asioista.

Kenraali Puheloinen julkaisi viimeisen päiväkäskynsä eilen 31. heinäkuuta viisivuotisen toimikautensa päätteeksi.

"Ihmisillä on taipumus helposti nähdä tulevaisuus lähimenneisyyden suorana jatkumona, ja kulloinkin vallitsevaa tilannetta pidetään usein kovinkin pitkäaikaisena ja pysyvänä. Kuitenkin Euroopan turvallisuustilanteen kehitys viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana ja varsinkin aivan viime aikoina osoittaa, että tulevaisuus on täynnä muutoksia, jotka ovat vaikeasti ennakoitavia, yllättäviä ja usein odotustemme vastaisia," Puheloinen toteaa päiväkäskyssään.

"Tätä taustaa vasten Suomen linja on ollut oikea, kun puolustusvoimien päätehtävänä on säilynyt kotimaan puolustus ja kun sotilaallisesta puolustuskyvystä on tähän asti huolehdittu. Toivottavasti myös lähivuosina kyetään tekemään viisaita päätöksiä, joilla turvataan puolustusvoimille välttämätön rahoitus materiaalisen puolustuskyvyn ylläpitämiseksi."

Jarmo_Lindberg_1Tänään perjantaina kenraali Lindberg järjestää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa kello 10.30. Samalla avautuu puolustusvoimien komentajan uusi Twitter-tili @FinnCHOD (Chief of Defence). Jarmo "Charles" Lindberg on pitkään ollut tunnettu aktiivisena internetin ja sosiaalisen median hyödyntäjänä.

Hänen henkilökohtaisella Twitter-tilillään @CharlesLindberg on nykyisin lähes 6000 seuraajaa. Lindberg oli kuitenkin netin edelläkävijöitä jo 90-luvulla, sillä hän ylläpiti Fighter Tactics Academy -sivustoa. Sen webmasteroinnista hän sai Ilmailutoimittajien yhdistyksen Follow Me -palkinnon vuonna 1997 ilmailutiedotuksen edistämisestä.

jaahyvais_3_jarmolindberg_twitterUusi puolustusvoimien komentaja on virassa ensimmäinen, jolla on lentäjätausta. Ilmailu-ura alkoi Selänpään kentällä Schleicher K7 Rhönadler -purjelentokoneessa vuonna 1974.

Sittemmin Charles on lentänyt lukuisien muiden koneiden ohella MiG-21BIS- ja F/A-18 Hornet -hävittäjien ohjaajana. Hänellä on myös MiG-näytöslentäjäkokemusta. Viimeksi hänet on nähty Pilatus PC-12 -yhteyskoneen ohjaimissa.

Lindberg on aiemmin toiminut Ilmavoimien komentajana. Hän on ollut myös puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä, pääesikunnassa valmiuspäällikkönä ja operaatio-osaston apulaisosastopäällikkönä, Lapin Lennoston komentajana, Ilmavoimien Esikunnassa operaatiopäällikkönä, valmiuspäällikkönä ja lentokoulutuspäällikkönä sekä Satakunnan Lennostossa hävittäjälaivueen komentajana.

Jarmo Lindberg oli 90-luvun alussa mukana F/A-18 Hornet -hankinnassa eräänä ensimmäistä Yhdysvalloissa koulutetuista lentäjistä. Hän myös toimi merkittävässä roolissa koneiden käyttöönotossa Suomessa. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja: