Ruotsalainen Gripen suomalaisella maantiellä - kenraali Lindberg seurasi harjoitusta (video)

baana_1_jarmolindbergPuolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg seurasi keskiviikkona Baana 2015 -harjoitusta Hosiossa Ranualla. Maantietukikohdassa järjestettävään harjoitukseen osallistuu Hornetien lisäksi myös ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä. Lentotoiminta jatkuu torstaina ja tarvittaessa vielä varapäivänä perjantaina.

Kantatie 924 Hosiolla on ollut poikki maantietukikohtaharjoituksen vuoksi 18. syyskuuta alkaen. Liikenne on ohjattu kiertoreitille. Varsinainen lentotoiminta käynnistyi maanantaina. Tie avataan  liikenteelle viimeistään kello 18 perjantaina.

baana_2_jarmolindbergBaana 2015 jatkaa sarjaa, jossa Ilmavoimat toimii eri puolilla maata sijaitsevista normaalisti tieliikenteen käytössä olevista tukikohdistaan. Harjoituksen aikana toteutetaan koulutusohjelmien mukaisia koulu- ja harjoituslentoja maantietukikohtaan sekä valoisaan aikaan että pimeällä.

Erikoisuutena mukana on ensimmäistä kertaa Cross Border Training (CBT) -yhteistoimintakierros Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjien kanssa. Sen aikana Gripenit myös laskeutuivat Hosion tukikohtaan.

Gripen on alun alkaen suunniteltu toimimaan hajautetuista maantietukikohdista, sillä Ruotsin ilmavoimat on pitkään hyödyntänyt niitä. Kone on myös suunniteltu varusmiesvoimin tankattavaksi ja aseistettavaksi.

baana_3_jarmolindbergMyös McDonnell Douglas F/A-18 Hornet soveltuu hyvin hajautettuun toimintaan. Alunperin US Navyn tukialuskäyttöön suunniteltu kone on kotonaan maantietukikohdissa.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo "Charles"  Lindberg seurasi keskiviikkona ruotsalaisten hävittäjien lentoonlähtöjä maantietukikohdasta. Hän myös julkaisi oheiset kuvat Twitterissä (Lentoposti.fi käyttää niitä komentajan luvalla).

Hornet-monitoimihävittäjien ohella Baana 2015 -harjoituksessa lennetään BAE Systems Hawk- suihkuharjoituskoneilla sekä CASA C295 -kuljetus- ja Pilatus PC-12 -yhteyskoneilla. Kenraali Lindberg lensi tukikohtavierailulle Pilatuksella. T.T.

Ruotsin ilmavoimien Luulajan F 21 -laivueen Twitterissä @svfmf21 julkaisema video (jos video ei näy, katso se tästä: Twitter)

Hienoa!