Italian Eurofighter Typhoonit ottivat vastuun Baltian ilmapuolustuksesta

eurofighter_balticairpolicing_italianairforceItalian ilmavoimat on 1. tammikuuta ottanut johtovastuun NATO:n Baltic Air Policing -operaatiosta. Sen neljä Eurofighter Typhoon II -hävittäjää laskeutuivat Šiauliain tukikohtaan Liettuaan 28. joulukuuta. Italian ohella mukana 37. rotaatiossa on puolalaisia MiG-29-hävittäjiä, espanjalaisia Eurofightereitä sekä Puolassa Belgian F-16AM-koneita.

NATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistettiin huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan mukaan tulleiden Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia taistelukoneita.

eurofighter_bap_spanishairfoceBaltic Air Policing -operaatiosta on yleensä vastannut kerrallaan yksi valtio. Ukrainan kiristyneen tilanteen seurauksena niin maiden kuin koneiden lukumäärää kasvatettiin.

Šiauliain rinnalle käyttöön otettiin myös Ämarin tukikohta Virossa. NATO-koneita on sijoitettu myös Malborkiin Puolassa. Alueelle on tuotu liittouman suorituskykyisintä hävittäjä kalustoa, kuten Eurofighter Typhoon -koneita (kuvassa vasemmalla)

Viime kesänä mukana olikin neljä maata: Englanti (Eurofighter Typhoon II), Puola (Mikojan MiG-29), Tanska (Lockheed Martin F-16AM) ja Ranska (Dassault Rafale ja Mirage 2000).

 Nyt päättyneessä syksyn vuorossa Kanadan McDonnell Douglas CF-18 Hornetien rinnalla olivat Portugali (F-16AM), Hollanti (F-16AM, Puolassa) ja Saksa (Eurofighter Typhoon, Virossa).

Il20_MirageF1_frenchairforceBAP-operaatioon osallistuvat NATO-hävittäjät ovat lisääntyneillä QRA-päivystystehtävillä (Quick Reaction Alert) tunnistaneet lukuisia venäläisiä sotilaskoneita kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä. Lisääntyneen ilmatoiminnan ohella Viron ilmatilaa myös loukattiin 2014 useita kertoja.

Oheisessa kuvassa Ranskan ilmavoimien Dassault Mirage F-1CR on tunnistamassa venäläistä Iljushin Il-20 -signaalitiedustelukonetta vuonna 2013. +TT+

Lue aiempia juttuja BAP-operaatiosta: