Baltian ilmapuolustuksesta vastaavat nyt Puola, Englanti, Ranska ja Tanska (video)

MiG29_F15_typhoon_NATOYhdysvaltain ilmavoimat luovutti 1. toukokuuta vastuun Baltian maiden ilmavalvonnasta Puolan johtamalle ryhmittymälle, johon kuuluu koneita myös Englannista, Tanskasta ja Ranskasta. Kiristynyt tilanne näkyy koneiden kasvaneessa määrässä. Ensimmäistä kertaa hävittäjiä sijoitettiin Liettuan ohella myös Viroon. Mukana on ensilinjan kalustoa.

f15_usaf_NATOYhdysvallat vastasi vuoden 2014 alusta Baltic Air Policing -operaatiosta. Aiemmin tehtävää hoiti Belgian ilmavoimat Lockheed Martin F-16AM Fighting Falcon -koneillaan.

Normaalikäytännön mukaisesti USAF sijoitti aluksi vain neljä Boeing (McDonnell Douglas) F-15C Eagle -hävittäjää (oikealla, klikkaa kuvat suuremmaksi) Šiauliain tukikohtaan Liettuaan . Konemäärä nostettiin kymmeneen, kun tilanne Ukrainassa alkoi kärjistyä.

key_NATO Valvontavuoron siirtymistä Puolan johtoon juhlittiin 30. huhtikuuta seremoniassa, jossa USAF:n ryhmän komentaja luovutti symbolisen avaimen Puolan ja Englannin ilmavoimien ryhmien komentajille. (kuva oikealla).

Puola lähetti Šiauliain kentälle neljä MiG-29 -hävittäjää. Mukana operaatiossa on myös neljä RAF:n Eurofighter Typhoon II -hävittäjää Englannista sekä neljä Lockheed Martin F-16 -hävittäjää Tanskasta.

Typhoonit ovat myös Šiauliaissa. Tanskalaiskoneet on sen sijaan sijoitettu Ämarin tukikohtaan Virossa. Lisäksi varalla on kaksi konetta kotitukikohdassa Tanskassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun NATO valvoo Baltian ilmatilaa myös virolaiselta kentältä. Maassa on toivottu operaation laajentamista sen alueelle jo aiemminkin. Lisäksi Viroon on saapunut harjoituksiin noin 150 amerikkalaista sotilasta, jotka kuuluvat 173rd Airborne Brigadeen.

rafale2_NATOLisäksi osana Baltic Air Policing -operaatiota Ranska on sijoittanut neljä Dassault Rafale -hävittäjää Malborkiin Puolassa. Sieltä ne pystyvät toimimaan myös Baltian ilmatilassa ja Itämerellä.

Kanadan ilmavoimat (RCAF) puolestaan on siirtolentänyt Atlantin yli kuusi CF-18 Hornet -hävittäjää (kuvassa alla). Ne tukeutuvat tarkemmin määrittelemättömälle kentälle Romaniassa.

f18_canada_NATO

Šiauliaissa päivystäneet USAF:n F-15C Eaglet palaavat kotitukikohtaansa Englantiin. Silti Yhdysvalloilla on edelleen 18 F-16-hävittäjää sijoitettuna Puolaan ja Romaniaan.

Lisäksi Ruotsi on avannut ilmatilansa NATO:n Boeing E-3A Sentry AWACS -tutkakoneelle, jotta se voi lentää Norjasta Puolaan suorinta reittiä. Sotilasliittoumaan kuulumattomalta Ruotsilta kyseessä on merkittävä myönnytys.

NATO haluaa osoittaa uusille jäsenmailleen, että se suhtautuu vakavasti puolustusliiton sitoumuksiin. Konemäärät eivät ole suuria, mutta monikansallinen läsnäolo on jo viesti sinällään.

NATO:n Baltic Air Policing -nimellä tunnettu valvontatehtävä käynnistyi huhtikuun alussa vuonna 2004 tukemaan liittoumaan kuuluvien Baltian maiden ilmapuolustusta. Virolla, Latvialla ja Liettualla ei ole omia hävittäjäkoneita.

Ensimmäisenä vastuussa oli Belgian ilmavoimat F-16-koneilla. Päivystysjaksot ovat vaihdelleet muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

F16_denmark2_NATOKymmenessä vuodessa mukana Baltic Air Policingissa ovat olleet Belgia, Tanska, Tshekki, Englanti, Norja, Hollanti, Espanja, Yhdysvallat, Puola, Portugali, Ranska, Romania, Turkki ja Saksa.

NATO-maat ovat käyttäneet Baltian ilmatilan valvontaan todella vaihtelevaa kalustoa. Koneina on ollut mm. Eurofighter Typhoon, MiG-21, MiG-29, F-4F Phantom II, Mirage 2000, Mirage F-1, F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, Tornado F.3 ja JAS 39 Gripen. ++

 Katso NATO:n uutisvideo koneiden määrän lisäämisestä Baltiassa: YouTube

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut: