Venäläisosaston pääsiäislento järkytti ruotsalaisia - omaa konetta ei saatu ilmaan

tu22m_forsvarsmaktenVenäläisten taistelukoneiden lento kohti Ruotsia on nostattanut suuren kohun länsinaapurissamme. Svenska Dagbladetin mukaan kaksi Tupolev Tu-22M -pommikonetta ja neljä Sukhoi Su-27 -hävittäjää lensi kansainvälisessä ilmatilassa Venäjältä lähelle Ruotsia ilman, että omia torjuntahävittäjiä nousi niitä tunnistamaan.

Ruotsin ilmapuolustuksen tutkat havaitsivat 29. maaliskuuta pitkänäperjantaina puolen yön jälkeen kuusi nopeaa maalia lähestymässä idästä Suomenlahtea pitkin. Yleensä venäläiskoneet kääntyvät Baltian ohitettuaan kohti Kaliningradia Itämeren eteläosiin. Nyt NATO-koodeilla Backfire ja Flanker tunnetut koneet jatkoivatkin länteen kohti Ruotsin ilmatilaa.

Suurin huoli on noussut siitä, että pitkänäperjantaina Ruotsin ilmavoimilla ei ollut valmiudessa yhtään Gripen-hävittäjää päivystyskoneena (QRA, Quick Reaction Alert). Se olisi voitu lähettää tunnistamaan lähestyviä kohteita. Venäläiskoneet eivät kuitenkaan loukanneet Ruotsin ilmatilaa, vaan palasivat takaisin kohti Pietaria käytyään 30 - 40 kilometrin päässä maan aluevedestä Gotlannin pohjoispuolella sijaitsevan Gotska Sandön tuntumassa.

SVD:n siteraamien nimeämättömien sotilaslähteiden mukaan venäläiskoneet olisivat harjoitelleet hyökkäystä kahteen kohteeseen, toinen niistä Tukholman seudulla ja toinen Etelä-Ruotsissa. Kyseessä olisivat olleet Ruotsin tärkeimmät sotilaslaitokset. Miten ruotsalaiset olisivat saaneet nämä kohteet selville, ei ole tiedossa.

BRTEXIV3_NATONATO:n järjestämästä Baltian maiden ilmapuolustuksesta vastaa tällä hetkellä päivystysvuorossa oleva Tanskan ilmavoimat. Kaksi sen QRA-valmiudessa ollutta Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjää lähetettiinkin Šiauliain tukohdasta Liettuasta tunnistamaan maaleja, mutta ne eivät ehtineet saada näköyhteyttä venäläisiin koneisiin.

Kylmän sodan aikana tällaiset kohti toisen valtion ilmatilaa lennetyt harjoitukset olivat rutiinia, mutta nykyisin ne ovat poikkeuksellisia. Venäläiskoneita kuitenkin sukkuloi Itämerellä säännöllisesti emämaan sekä Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan venäläisen Kaliningradin enklaavin välillä.

Ruotsi on leikannut voimakkaasti puolustustaan ja ilmeisesti nykyisen syvän rauhan vallitessa ei QRA-hävittäjän päivystystä ei katsottu pääsiäispyhien aikana tarpeelliseksi ainakaan keskellä yötä. Täysin yllätyksenä ei lento kuitenkaan tullut, sillä Venäjä oli hyvissä ajoin kertonut järjestävänsä Ladoga 2013 -ilmasotaharjoituksen pääsiäisenä. Siihen osallistui 70 konetta.

NATO puolestaan järjesti viime viikolla 16.-17. huhtikuuta Baltiassa ja Itämerellä BRTE XIV -harjoituksen, johon myös Ruotsin ja Suomen ilmavoimat osallistuivat. Mukana olivat myös pitkänäperjantaina venäläislentoon Liettuasta reagoineet tanskalaishävittäjät (kuva yllä).

BRTEXIV_NATOSuomi ei tällä kertaa lähettännyt Horneteja vaan osallistui ainoastaan harjoituksen lentotoiminnan koordinointiin, mutta ruotsalaiset Saab JAS 39 Gripenit olivat mukana. Kuvassa vasemmalla Gripen saattaa BRTE XIV -harjoitukseen samaten osallistunutta Liettuan ilmavoimien C-27J Spartan -kuljetuskonetta Itämeren yllä. T.T.

 

 Lue myös: