Ilmavoimat mukana Baltian BRTE XIV -harjoituksessa

brte_jas_usafIlmavoimat on mukana NATO:n kansainvälisessä Baltic Region Training Event XIV -harjoituksessa 16.-17. huhtikuuta. Suomi osallistuu kolmatta kertaa kyseisessä kansainväliseen ilmavoimien yhteisharjoitukseen, jonka tavoitteena on Itämeren alueen turvallisuuden ja valvonnan kehittäminen. Ilmavoimat ei tällä kertaa ole mukana varsinaisessa lentotoiminnassa.

Tapahtumassa harjoitellaan osallistujamaiden välillä kansallisessa ilmatilassa tapahtuvan ilma-aluksen radioyhteyden menetyksen aiheuttamia toimenpiteitä. Lisäksi harjoituksessa testataan ilmatilannetietojen vaihtoa käyttöönotettavalla Air Situation Data Exchange -järjestelmällä (ASDE) Liettuassa sijaitsevan Karmelavan johtokeskuksen (CRC) kanssa sekä tilannetiedon vaihtoa eri maiden johtokeskusten välillä.

NATO:n järjestämä harjoitus toteutetaan Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa. Suomen ilmavoimat ei osallistu harjoituksen lentotoimintaan. Suomalaisia osallistuu harjoitukseen vain ilmavoimien operaatiokeskuksesta käsin.

Suomen ilmavoimien tavoitteena harjoituksessa on kehittää pohjoisen Itämeren alueen ilmavoimien välistä yhteistyötä ja edistää NATO:n ja sen rauhankumppaneiden välistä yhteistoimintakykyä. Kansallisena osatavoitteena on etenkin Viron ja Suomen välisen yhteistyön toteuttaminen ja kokemuksien hankkiminen.

Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu sekä Liettuan ilmavoimien Alenia C-27J Spartan -kuljetuskone että Puolan ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskone miehistöineen. Lisäksi mukana on Tanskan ilmavoimien kaksi Lockheed Martin F-16 Fighting Falconia, kaksi Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripeniä ja kaksi Puolan ilmavoimien Mikojan-Gurevitš MiG-29 -hävittäjäkonetta.

F18_spartan_BRTEBRTE-harjoituksia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2008. Jäsenmaiden lisäksi harjoituksiin osallistuu myös Naton rauhankumppaneita. Suomi osallistui BRTE -harjoitukseen ensimmäisen kerran vuosi sitten.

Mukana on oltu myös omilla F/A-18 Hornet -hävittäjillä (kuva oikealla). Nyt toteutettava harjoitus on Suomelle kolmas.

Ilmavoimien tiedotteen mukaan Suomi osallistuu BRTE-harjoitukseen mahdollisesti myös vuoden 2013 loppupuolella.

 

Lue myös: