Jyväskylän lentoaseman kiitotieltä löytyi halkeamia ja irtokiviä - suihkukoneliikenne kiellettiin tilapäisesti

JYV_kiitotie_30kynnysJyväskylän Tikkakosken lentoaseman kiitotieltä on löytynyt 16. tammikuuta 2024 halkeamia ja irtokiviä, jotka vaativat jatkuvia tarkkailutoimia. Vuonna 2020 peruskorjatulla kiitotiellä suoritettiin routakorjauksia ensimmäisen kerran jo keväällä 2021. Nyt löydettyjen vaurioiden perusteella lentoliikenne suihkukonekalustolla on kielletty lentoasemalle toistaiseksi. Tikkakoski on Ilmasotakoulun kotitukikohta.

Tikkakoskella sijaitsevan Jyväskylän lentoaseman kiitotieltä 12/30 löytyi 16. tammikuuta 2024 normaalia enemmän irtokiviä ja halkeamia. Havainto johti iltapäivästä suihkukoneliikenneoperaatioiden tilapäiseen kieltämiseen lentokentällä aina 22. tammikuuta 2024 saakka sekä normaalia tiheämpiin kiitotietarkastuksiin.

Säännöllistä kaupallista lentoliikennettä Tikkakoskelle lentää Finnair, jonka lennot operoi Nordic Regional Airlines ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneilla. Kiitotievauriolla ei siis ole vaikutusta Finnairin lentoihin.

Lentoaseman kunnossapito suorittaa kiitotietarkastuksia ja poistaa alueelta poikkeavat ylimääräiset kivet ja muut mahdolliset esineet eli FOD:it (Foreign Object Damage).

Jyväskylän lentoaseman kiitotie peruskorjattiin kesällä 2020. Tuolloin tehtyihin töihin kuului myös kiitotien uudelleenpäällystäminen.

Jyv_ilmasotakouluJo keväällä 2021 kiitotien 12/30 pinnoitteessa havaittiin pitkittäisiä ja poikittaisia halkeamia. Kooltaan ne olivat leveydeltään suurimmillaan neljä senttimetriä ja niistä saattoi irrota kiitotielle kiviainesta tai soraa. Vastaavia halkeamia oli myös rullaustiellä eri alueilla. Vauriokorjaukset aloitettiin tuolloin viiveettä.

Tuolloin Finavia kertoi Lentoposti.fi:lle talven koetelleen lentokenttien infrastruktuuria rankasti. Eritasoiset routavauriot ovat yleisiä, ja niitä voi esiintyä myös peruskorjatulla kiitotiellä. Halkeamakorjauksia tehdään kaikilla  Finavian lentoasemilla osana normaaleja kunnossapitotehtäviä

Tikkakoski on Ilmavoimien Ilmasotakoulun kotitukikohta, josta käsin operoi Hawk-suihkuharjoituskonelaivasto sekä satunnaisesti myös F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät. Keväällä 2021 tehtyjen ongelmahavaintojen jälkeen ilmavoimat keskeytti operoinnin Tikkakoskella. Lue myös keskiviikkona 17.1 julkaistu jatkouutisemme aiheesta: Ilmasotakoulun Hawkit tilapäisesti Pirkkalaan - syynä Tikkakosken kiitotien routavauriot.

Lue myös: