Kaksi Rajan JetRangeria Latviaan

ab206_RAJAVARTIOLAITOSRajavartiolaitos on myynyt kaksi käytöstä poistettua Agusta Bell 206 JetRanger -helikopteria Latvian rajavartiolaitokselle. Helikopterit siirtolennettiin Latviaan ja luovutettiin Latvian Rajavartiolaitokselle Ludzassa lentoyksikön tukikohdassa 22. joulukuuta.

Suomessa AB206-helikopteria on käytetty vuodesta 1969 alkaen sen ollessa Rajavartiolaitoksen pisimpään käytössä ollut helikopteri. Bell 206 teki ensilentonsa 1967.

Alkuaikoina helikopteria käytettiin pääasiassa sairaankuljetuksiin ja pelastuspalvelutehtäviin. Viime vuosina Rajavartiolaitos on käyttänyt helikopteria itärajan valvontaan, viranomaistehtäviin ja lentokoulutukseen.

Vuosien aikana Rajavartiolaitoksella on ollut käytössä yhteensä seitsemän AB206–helikopteria. Tyypillä on lennetty yli 100 000 lentotuntia Rajavartiolaitoksessa pitäen sisällään tuhansia pelastuspalvelutehtäviä.

Rajavartiolaitos on pitänyt helikopteria erittäin luotettavana ja taloudellisena työjuhtana. Nyt myydyt helikopterit ovat ikään nähden erinomaisessa kunnossa. AB206 –helikopterit on korvattu suorituskykyisemmällä AgustaWestland 119 Koala helikoptereilla vuonna 2011.

Myynti on jatkoa vuonna 2002 Latvian rajavartiolaitokselle Suomesta lahjoitetulle yhdelle AB206 -helikopterille ja kiinteälle yhteistyölle maiden Rajavartiolaitosten välillä. Tarkoituksena on myynnin lisäksi edistää ja lisätä Euroopan Unionin ulkorajan lentovalvontaa Latviassa.

Rajavalvonnan lisäksi helikoptereita tullaan käyttämään erilaisiin viranomaistehtäviin ja lentokoulutukseen. Kahden helikopterin lisäksi toimitukseen kuului kaikki AB206 –helikopterin varaosat myyntihinnan ollessa noin miljoona euroa.