Kanadalta vihreää valoa Air Canadan Air Transat -kauppoihin - vaatii edelleen EU:n hyväksynnän

AirCanada_tailsKanadan viranomaiset antoivat 11. helmikuuta hyväksyntänsä Air Canadan suunnitelmalle Transat A.T. Inc:n (Air Transat) ostamiseksi. Kauppasumma on 190 miljoonaa Kanadan dollaria. Kyseessä on kahden suuren kanadalaisen lentoyhtiön yhdistyminen.

Air Canadan Air Transat -kauppa otti jälleen askeleen eteenpäin, kun Kanadan viranomaiset antoivat sille hyväksyntänsä. Hallituksen mukaan kauppa on yleisen edun mukainen. Päätöksenteko venyi viime metreille, sillä kaupan toteutumisen takarajaksi oli asetettu 15. helmikuuta 2021.

Air Canada joutui jo aiemmin neuvottelemaan kauppahintaa merkittävästi pienemmäksi kun alkuperäinen kauppahinta oli sovittu ennen covid-19 -pandemiaa. Alkuperäinen sovittu 720 miljoonan Kanadan dollarin kauppahinta putosi lokakuussa 2020 vain 190 miljoonaan dollariin.

C-GKTS_220718Kanadan liikenneministeriön asettamien ehtojen mukaan Air Canadan pitää saada Air Transatin reiteille Eurooppaan kilpailua, säilyttää yhtiön pääkonttori Quebecissä ja säilyttää tuotemerkki, sitoutua 1500 työntekijän pitämiseen lomalentoliikenteessä sekä lentokoneiden huoltamisen Kanadassa asettaen etusijalle Quebecin alueen toimijat.

Lisäksi viranomaiset seuraavat Air Canadan hinnoittelua ja uusien kohteiden avaamista seuraavan viiden vuoden ajan.

Nyt aikataulua venytetään jälleen sopimuksen viimeistelemiseksi ellei eteen tule estettä, jonka takia kaupat peruuntuisivat. Edessä on siis vielä EU-komission päätös suuntaan tai toiseen, jota odotetaan uusimman aikataulun ja lisätietopyynnön mukaan vuoden 2021 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Tällä hetkellä lomalentoihin keskittyneen Air Transatin lennot on keskeytetty kokonaan 30. huhtikuuta 2021 saakka ja yhtiö on lomauttanut 450 työntekijää.

Montrealissa pääkonttoriaan pitävä Air Canada puolestaan on vähentänyt työvoimaa merkittävästi, sillä kaikkiaan 20 000 työntekijää eli yli puolet sen työvoimasta on saanut lähteä. Tammikuussa 2021 Air Canada ilmoitti vähentävänsä vielä 1700 työntekijää.

Lisäksi Air Canada aikoo vähentää kapasiteettiaan edelleen ja lentää pian vain 15 prosenttia vuoden 2019 liikenteen tasoon verrattuna. Vuonna 2020 Air Canada kuljetti 1 625 000 matkustajaa. Vuotta aiemmin matkustajia oli yli 12 miljonaa.

Air Canada leikkaa myös laivastoaan ja poistaa käytöstä kaikkiaan 79 vanhempaa lentokonetta. Tällaisia konetyyppejä ovat Airbus A319, Boeing 767 ja Embraer 190.

Kaupassa Kanadan suurimman lentoyhtiön Air Canadan kanssa yhdistyisi maan kolmanneksi suurin lentoyhtiö Air Transat. Kanadan toiseksi suurin lentoyhtiö on Westjet.

Lue myös: