Kanadan suurimpien lentoyhtiöiden Air Canadan ja Air Transatin kauppa EU:n perusteelliseen selvitykseen

AirCanada_tailsAir Canadan suunnitelma Transat A.T. Inc:n (Air Transat) ostamiseksi on joutunut EU-komission perusteellisen selvityksen kohteeksi. Komissio on huolestunut kaupan mahdollisista vaikutuksista lentoliikenteen kilpailutilanteeseen. Kaupassa osallisena olevat kanadalaisyritykset ovat suurimmat toimijat EU:n ja Kanadan välisessä lentoliikenteessä.

Euroopan komissio on aloittanut perusteellisen selvityksen Air Canadan suunnitelmasta ostaa Air Transat. Selvitys tehdään EU:n sulauma-asetuksen perusteella. Air Canada on suurin ja Transat toiseksi suurin toimija säännöllisen matkustajalentoliikenteen tarjoamisessa Euroopan talousalueen ja Kanadan välillä.

C-GKTS_220718Air Canada julkisti Air Transatin ostosuunnitelmansa toukokuussa 2019. Transat A.T. Inc:n osakkeenomistajien suostumus kaupoille saatiin elokuussa 2019, kun lähes 95 prosenttia osakkeenomistajista hyväksyi suunnitelman.

Mikäli kauppa toteutuisi saisi Air Canada Air Transatin ja haltuunsa merkittävän jopa 20 prosentin lisämarkkinaosuuden lennoista Kanadasta Eurooppaan sekä aurinkolomakohteisiin Karibialla, Väli-Amerikassa ja Mexicossa.

Komission mukaan ehdotettu kauppa voisi vähentää kilpailua matkustajaliikenteessä Euroopan talousalueen ja Kanadan välillä. Kanadalaisyhtiöden reittiverkosto kattaa 29 reittiä Euroopan ja Kanadan välillä. Reitit tarjoavat yhteyksiä kymmeneen maahan, joita ovat Belgia, Kroatia, Ranska, Kreikka, Irlanti, Italia, Alankomaat, Portugali, Espanja ja Englanti.

Komissio on huolissaan kilpailuasetelmasta kaikkiaan 33 kaupunkiparin välisessä liikenteestä. Näistä 29 reittiä operoi molemmat yhtiöt suorilla lennoilla, joiden lisäksi neljää reittiä operoi suoraan toinen yhtiö ja toinen yhtä niistä välilaskulla.

AC_rouge_A32SKomission alustavan markkinaselvityksen mukaan Air Canada ja Air Transat ovat kilpailleet keskenään markkinoilla matkustajaliikenteessä. Erityisesti komissio nostaa esiin Air Canada Rouge -brändin, joka tarjoaa lomalentotyyppistä halpalentoyhteyttä Euroopan ja Kanadan välillä. Kyseinen toiminta kilpailee suoraan Air Transatin kanssa.

Selvityksen mukaan Kanadan kolmanneksi suurimman lentoyhtiö WestJetin mahdollinen toiminnan laajentaminen transatlanttisille reiteille on epätodennäköistä eikä se toisi riittävää kilpailua Euroopan ja Kanadan väliseen liikenteeseen.

Kaupan toteutumisesta ilmoitettiin EU-komissiolle 15. huhtikuuta 2020 keskellä ilmailualan syvää kriisiä. Komissio tutki myös miten koronaviruspandemian aiheuttama kriisi vaikuttaisi Air Canadan, Air Transatin ja muiden kilpailijoiden tilanteeseen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

AirCanada_acAlustavien selvitysten aikana komissio ei saanut vahvistusta sille, että pitkällä aikavälillä yhtiöt kilpailisivat keskenään kaikilla reiteillä, joilla toimintaa oli ennen pandemiaa.

Komissiolla on 90 työpäivää aikaa perusteelliseen jatkoselvitykseen ja päätöksentekoon. Aikaraja umpeutuu 30. syyskuuta 2020.

Lue myös: