Kiinan kansanarmeija vastaanotti ensimmäisen lentotukialuksensa

chinacarrier_usdodKiinan kansanarmeija on vastaanottanut käyttöönsä lentotukialus Liaoningin. Luovutusseremonia osui keskelle Kiinan ja Japanin aluevesikiistoista syntyneitä jännitteitä. Neuvostovalmisteinen alus ostettiin Kiinaan keskeneräisenä vuonna 1998.

Aiemmin vain numerolla 16 tunnetun lentotukialuksen luovutusjuhlallisuudet järjestettiin keskellä Kiinan ja Japanin saarikiistaa. Kiina on ollut viime aikoina törmäyskurssilla myös Vietnamin ja Filippiinien kanssa.

Nimen Liaoning saaneen tukialuksen luovutusseremonia järjestettiin Dalianin satamassa. 302-metrinen Neuvostoliitolle alunperin rakennettu Varjag-luokan alus viimeisteltiin valmiiksi kiinalaisvoimin.

Alukselle voidaan sijoittaa 50 lentokonetta ja helikoptereita. Se ei kuitenkaan vuosiin kykene operatiiviseen toimintaan.

Varjag-lentotukialuksen rakentaminen aloitettiin entisessä Neuvostoliitossa 1980-luvulla. Sen valmistuminen hyytyi vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamiseen. Kiina osti aluksen Ukrainalta vuonna 1998 ja käynnisti loppukokoonpanon Dalianissa vuonna 2002.

Kiina on kymmenes maa, jolla on käytössään lentotukialus. Aiemmin maa on hankkinut käytettyjä tukialuksia testauskäyttöön Neuvostoliiton ohella myös Australialta (HMAS Melbourne).