Kolme Ranskan Ilmavoimien Dassault Rafale -hävittäjää Turun lentonäytökseen

I100_RafaleRanskan Ilmavoimat tuovat kolme Dassault Aviation Rafale -monitoimihävittäjää Turun lentonäytökseen. Mont de Marsan tukikohdasta 2/30 laivueesta saapuvat Rafalet lentävät näyttävän taktisen esityksen yleisön edessä, jossa kaksi Rafalea liikehtii ilmassa  todentuntuisen lentotehtävän mukaisesti. Kolmas hävittäjä toimii varakoneena.

Dassault Aviation Rafale on esiintynyt Suomessa vain kerran aikaisemmin. Dynamic Duo -nimellä lentänyt kahden Rafalen esitys nähtiin kesällä 2018 Tikkakoskella Ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytöksessä. Rafalen vierailu Suomessa on muutenkin ollut harvinaista ja hävittäjän ensivisiitti Suomeen nähtiin vuoden 2017 ACE-ilmaoperaatioharjoituksessa. Keväällä 2019 Rafale oli Rovaniemellä valmistajan kylmäkokeissa.

Das354_140618sault Aviation Rafale on sekä Ranskan ilmavoimien että merivoimien päähävittäjä.

Ranskan ilmavoimat käyttävät konetyypin kaksipaikkaista versiota myös vaativissa lentotehtävissä, jolloin takaohjaamossa istuva ohjaaja vastaa hävittäjän sensori- ja asejärjestelmäkokonaisuudesta.

Rafalea on myyty Egypiin, Intiaan ja Qatariin. Suomen lisäksi Rafale on ehdokkaana mm. Sveitsin hävittäjähankinnassa. Rafale on huippumoderni monitoimihävittäjä jonka suorituskykyä on kehuttu niin länsi- kuin itämediassa.

Dassault Aviation tarjoaa konetta ilmavoimien Hornetin seuraajaksi. Turun lentonäytöksessä kaikki viisi HX ehdokasta BAE Systems, Boeing, Dassault Aviation, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia hävittäjäehdokkaitaan näyttävästi omilla osastoillaan. Ilmassa nähdään ainakin BAE Systems Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale ja Saab 39 C Gripen.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

SIL100v Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

  Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta kerrotaan lisää kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.