Kauhavalta kajahtaa: Dassault Aviation lähettää lentonäytökseen kaksi Rafale -hävittäjää

Rafale_ilmassa_6(päivittynyt klo 17.44) Ensimmäinen ilmavoimien HX-hankkeeseen osallistuva valmistaja on vahvistanut hävittäjänsä saapumisen elokuussa 2020 järjestettävään Kauhavan lentonäytökseen. Dassault lennättää Ilmailuliiton päälentonäytökseen kaksi Rafale-hävittäjää, joista toinen nähdään lentonäytösosuudessa taivaalla.

Ranskalaisen Dassault Aviationin tuoreen julkistuksen myötä Rafale-hävittäjän esityslento noussee yhdeksi Kauhavan lentonäytöksen vetonalauksi.

Suomeen saapuu elokuussa kaksi Rafale-hävittäjää, joista toinen toimii varakoneena. Kauhavan Wanhan ajan lentopäivät ry:n puheenjohtaja Tapio Pitkänen vahvisti Lentoposti.fi:lle sunnuntaina alkuillasta, että Rafalet tukeutuvat Kauhavalle.

HX-hankkeeseen osallistuvien viiden hävittäjävalmistajan eli BAE Systemsin, Boeingin, Dassault Aviationin, Lockheed Martinin ja Saabin odotetaan olevan vahvasti läsnä Kauhavan lentonäytöksessä. Lisäjulkistuksia lienee siis luvassa lähiaikoina.

Dassault Rafalen lisäksi muita lentonäytöksen vetonauloja ovat Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet-soolo, Midnight Hawks, sekä Ruotsin Ilmavoimien Gripen C -hävittäjän esityslento.

RF_F4Dassault Aviation on nyt ensimmäinen valmistaja, joka on vahvistanut tuovansa paikalle myös Suomelle HX-hankkeessa tarjottavan hävittäjän.

Rafale-parivaljakko on nähty Suomen lentonäytöksissä ilmassa Turun lentonäytöksessä kesällä 2019 ja Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä Tikkakoskella vuonna 2018. Tammikuussa 2020 ranskalaishävittäjät vierailivat Pirkkalassa HX Challenge-suorituskykyjen todentamistapahtumassa.

Dassault Rafale-hävittäjän käyttäjämaita ovat Ranska, Egypti, Qatar ja Intia. Rafale on mukana Suomen HX-hankkeen lisäksi myös Sveitsin Air2030-hävittäjähankkeessa.

Ranskan Ilmavoimien käytössä on yksipaikkaisia Rafale C sekä kaksipaikkaisia Rafale B -hävittäjiä. Niiden lisäksi Ranskan merivoimilla on käytössä koneesta myös  tukialuskäyttöön soveltuva Rafale M.

Kauhavan lentonäytösvalmisteluja on jatkettu koronapandemian aikana  koko ajan eteenpäin vaikka useat lentonäytökset ympäri Eurooppaa peruttiin jo keväällä. Suomen Ilmailuliiton Kauhavalla 29.-30. elokuuta 2020 järjestettävä päälentonäytös voi sen seurauksena olla jopa ilmailuvuoden 2020 suurimpia näytöksiä jopa Euroopan mittakaavassa.

Lentonäytösjärjestelyistä vastaa Kauhavan wanhan ajan lentopäivät ry. MH

Päivittynyt kello 17.44: lisätty näytösjärjestäjän vahvistama tieto, että Rafalet tukeutuvat Kauhavalle.

Lue myös: