Kolme Saab Gripen -hävittäjää Turkuun kesäkuun lentonäytökseen

KAS_3GripenRuotsin Ilmavoimat vahvisti osallistuvansa Turun lentonäytökseen kolmella Saab Gripen -monitoimihävittäjällä. Turkuun saapuu kaksi yksipaikkaista Saab 39 Gripen C -hävittäjää sekä maanäyttelyalueelle Saabin osastolle sijoitettava kaksipaikkainen Saab 39 Gripen D -hävittäjä.


Gripenit saapuvat Turkuun
Etelä-Ruotsin Kallingesta Blekingen F17-lennostosta. Turun taivaalla koneen suorituskykyjä esittelee molempina näytöspäivinä Ruotsin Ilmavoimien esityslentäjänä Henrik Nyström.

SI_GR_nousuSaab tarjoaa Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeeseen koelentovaiheessa olevaa Gripen E/F -monitoimihävittäjää. Gripen E on täysin uusi versio Gripenistä, vaikka ulkoisesti näyttääkin tutulta Gripeniltä. Koneen suorituskyky on parantunut ja myös kooltaan Gripen E on hieman suurempi kuin Turun näytöksessä lentävä C-versio.

Ruotsalaisvalmistajan mukaan Gripenin suunnittelussa ja valmistuksessa on alusta pitäen otettu huomioon alhaiset käyttö- ja päivityskustannukset sekä Pohjolan vaativat olosuhteet ja uhkakuvat.

Gripen_rollout_Now_2Gripen E kykenee Saabin mukaan tehokkaaseen toimintaan kaikissa ilma-, meri- ja maataistelutehtävissä sekä tiedustelutehtävissä. Modulipohjaisen avioniikkaratkaisun myötä hävittäjään on helppo lisätä uusia suorituskykyjä myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Saabilla on pitkä perinne ja osaaminen nykyaikaisten hävittäjien kehittämisessä. Suomen
Ilmavoimien käytössä ovat olleet Saab 17, Saab Safir ja Saab Draken koneet. Turussa nähdään näistä nähdään valmistajan ensimmäinen lentokonetyyppi Saab 17 sekä Saab Safir.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

SIL100vIlmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

 Saabin ohella hävittäjän tulon on toistaiseksi varmistanut vasta BAE Systems. RAF tuo Turkuun kolme Eurofighter Typhoonia.

  Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta kerrotaan lisää kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Lue myös: