Finnair lentää Airbus A350 XWB -koneella Turun lentonäytöksessä - SAS:n kone maanäyttelyssä

KAS_A350_yleiso_1(Päivittynyt 16.18) Finnair osallistuu kesäkuiseen Turun lentonäytökseen Airbus A350-900 -laajarunkokoneella. Luvassa on näytöslento, joka toteutetaan lauantaina 15. kesäkuuta. Vastaava esitys nähtiin kesällä 2017 Helsingin edustalla Kaivopuiston lentönäytöksessä. Turun maanäyttelyssä on esillä myös SAS:n CRJ-900 -liikennekone.

Kaksi vuotta sitten Helsingin edustalla toteutettua A350-näytöslentoa valmisteltiin huolella. Niin toimittaan tälläkin kertaa, sillä näytösesitys poikkeaa normaalista lento-operaatiosta. Lentäjät harjoittelivat esitystä tälläkin kertaa Finnairin A350FFS-simulaattorissa. Siellä lennettiin vastaava määrä kuin vuoden 2017 esityslentoa harjoitellessa.

KAS_A350_1Esityslennolla käytetään täysin normaaleja lentomenetelmiä eli taitolentoliikkeitä ei ole luvassa. Esityslennolla koneen näkee normaalia matalammalla, korkeuksilla, joilla liikennekoneita näkee normaalisti vain lentoonlähtöjen ja laskeutumisten yhteydessä.

Vaikka taitolentoliikkeitä ei nähdä niin luvassa lienee jälleen kuitenkin muuta, kuin pelkkää vaakalentoa. Turun lentonäytös on tiettävästi kotimaisen ilmailuhistorian toinen tapahtuma, johon Finnair osallistuu laajarunkokoneella.

Kapteeni Marko Valtonen miehistöineen lensi Finnairin ensimmäisen Airbus A350 -koneen näytöslennon. Airbus-ryhmäpäällikkönäkin toimiva Valtonen lentää myös näytöslennon myös Turussa ja miehistön kokoonpano on sama kuin Kaivopuiston näytöslennolla. Ohjelmaa on kehitetty ja muokattu Turkuun sopivaksi. Laajarunkokoneen esityksessä nähdään mm. hidas ohilento ja läpilasku.

Lennolla on säävarauksen lisäksi myös varmasti toinenkin varaus, joka liittyy Finnairin normaaleihin operaatioihin. Epäsäännöllisyystilanteissa konetta saatetaankin tarvita matkustajalennoille.

Suunnitelmien mukaan Finnairin Airbus A350-900 XWB saapuu Turkuun näytöspäivän aamuna ja on esillä maanäyttelyssä koko päivän ennen alkuillan esityslentoa. Laajarunkokoneeseen ei kuitenkaan pääse tutustumaan sisälle päivän aikana. Näytöslennon jälkeen kone lennetään takaisin Helsinki-Vantaalle. Mikäli Finnairin konetarve muuttuu voidaan esityslento toteuttaa myös kokonaan Helsinki-Vantaalta tehtävällä operaatiolla.

Finnairin koneita ei ole Kaivopuiston jättimäisen lentonäytöksen lisäksi viime vuosina nähty varsinaisessa lentonäytösohjelmassa. Edellinen lentonäytöksiin liittyvä lento on ilmeisesti nähty Kauhavan Lentäjien Juhannus -tapahtumassa. Finnair lensi erikoislennon Helsingistä Kauhavalle useiden vuosien ajan. Koneina nähtiin ilmeisesti ainakin Airbus A320, Embraer ja MD80-kalustoa. Niillä lennätettiin tapahtumissa myös yleisöä.

Muita merkittäviä aiempia osallistumisia lentonäytöksiin ovat olleet mm. vuoden 2003 MD80-koneen matalalähestyminen Helsinki-Malmille sekä DC-9 -koneen ylilento Hyvinkäällä vuonna 1974.

Historiasta löytyy myös 70-luvulta DC-8 -koneen matalalähestyminen Räyskälään, Caravellen osallistuminen lentonäytökseen Hyvinkäällä sekä Convair-koneen osallistuminen Kaivopuiston lentonäytökseen 1950-luvulla.


SAS:n CRJ900 osallistuu maanäyttelyyn

SAS_CRJ900_taxiFinnairin laajarunkokoneen lisäksi Turun lentonäytöksessä on mahdollisuus tutustua myös SAS:n lentoja operoivan CityJetin Bombardier CRJ-900 -matkustajakoneeseen. Yleisölle tarjotaan mahdollisuus nousta lentokoneeseen ja tutustua koneen ohjaamoon ja matkustamoon.

Suihkumatkustajakoneiden osallistuminen lentonäytöksiin on Suomessa on harvinaista. Edellisen kerran SAS:n lentokone oli esillä Suomessa lentonäytöksessä vuonna 1972 kun SAS:n Boeing 747 Jumbo Jet osallistui Helsinki-Vantaan lentonäytökseen. Matkustajakoneet ovat osa jokapäiväistä arkeamme, mutta lentonäytöksissä harvinaisia.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

 Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

SIL100vIlmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

 Lentonäytös osuudessa Turussa nähdään ainakin Saab Gripen C, Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafale -hävittäjät.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Päivitys 16.18: Tarkennettu Finnairin A350 -koneen osallistuaikataulua Turun lentonäytökseen.

Lue myös: