NATO:n E-3A Sentry AWACS -tutkavalvontakone Turun lentonäytöksen maanäyttelyyn

3 x E-3A Take OffNATO:n nelimoottorinen E-3A Sentry AWACS (Airborne Warning and Control Systems) -tutkavalvontakone saapuu kesäkuussa Suomeen ja on nähtävä osana Turun lentonäytöksen maanäyttelyä. E-3A on lentävä komentokeskus, josta johdetaan NATO-maiden ilmaoperaatioita. Koneen tunnusomainen piirre on valtava lautasmainen tutka-antenni.

NATO_E3_KUVA_PERTTU_KARIVALOE-3A tutkavalvontakoneet ovat NATO:n silmät taivaalla, sillä koneen suurella tutkalla nähdään satojen kilometrien päähän. Kansainvälisissä kriiseissä, kuten Syyrian kriisissä, NATO:n E-3A koneet valvovat jatkuvasti kansainvälisestä tai NATO maan ilmatilasta käsin mitä esim. Syyrian taivaalla tapahtuu. E-3A koneesta johdetaan myös NATO:n ilmaoperaatiot kriisialueilla.

Normaalisti E-3A lentää noin kymmenen kilometrin korkeudella, josta se näkee matalalla lentävät kohteet yli 400 km päähän. Koneen voimakkaalla tutkalla se seuraa valvottavaa ilmatilaa ja lähettää reaaliaikaista tietoa datalinkin avulla niin maa-, meri-, kuin ilmavoimille.

E3 ilmatankkauksessa_1Yksi E-3A kattaa tutkallaan 312 000 neliökilometrin suuruisen alueen eli yksi E-3A kone pystyy valvomaan lähes Suomen kokoista aluetta.

E-3A koneita voidaan hyödyntää myös etsintä- ja pelastustehtävissä. Koneella voidaan lentää yhdellä tankkauksella noin 10 tuntia. Ilmatankkauksen avula toiminta-aikaa saadaan lähes rajattomasti.

E3_tutkaoperaattoritE-3A on kehitetty Boeing 707 -matkustajakoneesta. Koneen lentomiehistö on kolmesta kuuteen henkeä, jonka lisäksi mukana on tehtävästä riippuen 15-25 hengen miehistö. Tutkavalvontakoneiden miehistöt tulevat eri NATO-maista, joten mukana on aina useita eri kansallisuuksia.

NATO:lla on 14 E-3A -tutkavalvontakonetta. Kyseiset AWACSit on rekisteröity Luxemburgiin, joka näin tukee omalta osaltaan NATO:n toimintaa.

E-3A -tutkavalvontakone ei ole koskaan vieraillut Suomessa lentonäytöksessä. Edellisen kerran konetyyppi on vieraillut Suomessa elokuussa 1997. Tuolloin kone ei ollut yleisön nähtävissä. AWACS on lisäksi osallistunut useisiin Suomessa järjestettäviin sotaharjoituksiin mutta se on tuolloin tukeutunut muualle.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

 Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

SIL100vIlmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

 Lentonäytös osuudessa Turussa nähdään ainakin Saab Gripen C, Eurofighter Typhoon ja Dassault Rafale -hävittäjät.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.