Laittoman maahantulon järjestäjä kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla

RajanylitysHelsinki-Vantaan lentoasemalla rajatarkastuksessa on jäänyt kiinni kanadalainen mies, joka yritti tuoda syyrialaisnaisen laittomasti Schengen-alueelle Hongkongista käyttämällä toiselle kuuluvaa Ruotsin passia.

Laitonta rajanylitystä yrittänyt kaksikko paljastui, koska nainen ei osannut puhua ruotsia rajatarkastajan puhuttaessa häntä. Nainen haki myöhemmin kuulustelun yhteydessä turvapaikkaa Suomesta.

Rajavartiolaitos on suorittanut esitutkinnan rikoskokonaisuudessa, jossa Kaakkois-Aasiassa toimiva rikollisryhmä on yrittänyt kuljettaa syyrialaisnaisen Malesiasta Macaon, Hongkongin ja Helsingin kautta Ruotsiin käyttämällä toisen henkilön asiakirjoja. Tarkoituksena oli hakea Ruotsista turvapaikkaa.

Asiaa selviteltäessä paljastui, että kummankin henkilön lennot oli maksettu varastetuilla luottokorteilla. Kummallakin henkilöllä oli kiinni otettaessa hallussaan väärennettyjä luottokortteja. Naista Ruotsiin saattamassa ollut kanadalaismies vangittiin myöhemmin Vantaan käräjäoikeudessa epäiltynä maksuvälinepetoksesta ja laittoman maahantulon järjestämisestä.

Tapauksen esitutkinnassa kanadalaismiehen hallusta takavarikoiduilta tietokoneelta, ulkoiselta kovalevyltä ja puhelimista on löytynyt yli 15 000 luottokortin luvattomaan käyttöön tarvittavat tiedot, sekä viitteitä laajamittaisesta kansainvälisestä maksuvälinepetosvyyhdestä. Esitutkinnassa on selvinnyt yksin Euroopassa yli 70 000 euron vahinko korttien haltijoille, rahoituslaitoksille ja eri yrityksille.

Suomalaisten luottokorttien tietoja kanadalaismiehen hallusta on toistaiseksi löytynyt kolme kappaletta, joiden haltijoihin ja pankkeihin on esitutkinnassa saatu yhteys.

Laittoman maahantulon yritys tapahtui Helsinki-Vantaalla 26. marraskuuta 2012. Jutun pääkäsittely on Vantaan käräjäoikeudessa 07.03.2013.