Leasingyhtiö AerCap ostaa GE Capital Aviation Servicesin - myös Finnairin koneille uusi omistaja

AerCap_AirbusMaailman suurin lentokoneita vuokraava leasingyhtiö irlantilainen AerCap Holdings N.V. (Aercap) on päässyt sopimukseen General Electricin (GE) kanssa, jonka myötä Capital Aviation Services (GECAS) siirtyy 100-prosenttisesti Aercapin haltuun.

General Electric saa lentokonevuokrausyrityksensä GECASin myynnistä AerCapilta 111,5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä AerCapin osakkeita sekä 25 miljardia dollaria rahaa. Kauppojen lopullisen toteutumisen jälkeen GE omistaa Aercapista 46 prosenttia ja voi nimittää kaksi jäsentä AerCapin hallitukseen.

Joulukuun 2020 lopussa AerCapin omistamien lentokoneiden, helikoptereiden ja moottoreiden markkina-arvo oli 42 miljardia Yhdysvaltain dollaria. GECASin hallinnoiman omaisuuden arvo puolestaan on noin 34 miljardia dollaria.

AeroCap_AengusKelly"Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta tuoda yhteen kaksi johtavaa lentokoneiden leasingyhtiötä. AerCapilla ja GECASilla on molemmilla alan johtavat tiimit, houkutteleva lentokonevalikoima sekä laaja asiakaspohja, jonka lisäksi tilauskirjoissa on haluttuja uuden teknologian lentokoneita. Tällä yhdistelmällä voimme tarjota asiakkaillemme innovatiivisia ja houkuttelevia ratkaisuja", sanoi AerCapin toimitusjohtaja Aengus Kelly.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Toteutuakseen kauppa tarvitsee vielä AerCapin osakkeenomistajien sekä kilpailuviranomaisten hyväksynnät.

AerCap on kasvanut yritysostoilla aiemminkin, sillä se sai vuonna 2014 omistukseensa myös ILFC:n (International Lease Finance Corporation), jonka se osti vakuutusjätti AIG:lta. ILFC oli tuolloin hallinnoimien lentokoneidensa arvolta maailman suurin leasingyhtiö ennen GECASia.

GE Capital Aviation Services Limitedin (GECAS) siirtyminen Aercapin omistukseen nostaa yhtiön lentokoneiden leasingmarkkinoiden kärkipaikalla kauemmas kilpailijoista 2000 lentokoneen omistuksella ja hallinnalla. Niistä noin 60 prosenttia on kapearunkokoneita.

Uutta teknologiaa edustavia lentokoneita kaikista koneista on tällä hetkellä noin 56 prosenttia ja niiden osuuden odotetaan kasvavan 75 prosenttiin vuonna 2024. Kaupan jälkeen AerCapin tilauskirjassa on kaikkiaan 493 uutta lentokonetta, joista yli 90 prosenttia on kapearunkokoneita. Edellisten lisäksi Aercapin hallinnassa on yli 900 lentokoneen moottoria sekä yli 300 helikopteria.

Aercapilla on maailmanlaajuisesti asiakkaita yli 300. Kaupan myötä myös osa Finnairin käyttämistä lentokoneista siirtyy Aercapin hallintaan. Suomalaisyhtiö on tehnyt A330- ja 350-koneistaan myynti- ja takaisinvuokraussopimuksia GECASin kanssa ja kaupan hyväksynnän jälkeen nämäkin koneet siirtyvät AerCapin hallinnointiin.