Lentoyhtiöiden musta lista päivittyi - EU:n kieltolistalla kaikkiaan 193 lentoyhtiötä

approachEuroopan komissio päivitti 8. joulukuuta luettelon lentoyhtiöistä, jotka on asetettu toimintakieltoon tai joiden toimintaa rajoitetaan EU:ssa. Luettelo tunnetaan "EU:n mustana listana" ja sillä on nyt 193 lentoyhtiötä. Listaa on päivitetty kaikkiaan 27 kertaa. Kaikki Kazakstanin lentoyhtiöt vapautuivat rajoituksista ja listalle lisättiin yksi iranilaisyhtiö.

"EU:n letoturvallisuusulista on yksi tärkeimmistä välineistä, joiden avulla eurooppalaisille tarjotaan korkeinta mahdollisuutta turvallisuutta", sanoi EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc.

"Olen erityisen iloinen siitä, että vuosien työn ja eurooppalaisen teknisen avun myötä voimme vapauttaa kaikki kazakstanilaisyhtiöt toimintakieltolistalta. Se on samalla positiivinen signaali listalla oleville maille ja osoittaa, että yhteistyön tekeminen tuottaa tuloksia. Komissio ja EASA ovat valmiina avustamaan lentoturvallisuuden parantamisessa", jatkoi Bulc.

Toimintakieltolistalta vapautuneiden kazakstanilaisyhtiöiden lisäksi muutoksena oli iranilaisen Iran Aseman Airlinesin lisääminen listalle.

EU:n mustalla listalla on nyt 18 valtion kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 190 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

Nämä maat ovat Afghanistan, Angola (paitsi yksi yhtiö, joka operoi rajoitetulla luvalla), Benin, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta seitsemää lentoyhtiötä), Kirgisia, Liberia, Libya, Mosambik, Nepal, Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi kieltolistalla kolme yksittäistä lentoyhtiötä, joita ovat iranilainen Iran Aseman Airlines, irakilainen Iraqi Airways ja Surinamin Blue Wings Airlines.

 Edellämainittujen toimintakiellossa olevien lentoyhtiöiden lisäksi EU-alueelle mahdollisesti saapuville kuudelle yhtiölle on asetettu myös toimintarajoituksia. Seuraavat yhtiöt saavat operoida alueelle vain rajoitetusti ja tietyillä konetyypeillä Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran) ja TAAG Angola Airlines (Angola).

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 22.-24. marraskuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA. Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin sekä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n asettamiin standardeihin.