Pakistan International Airlinesin lennot Eurooppaan estetty kuuden kuukauden ajaksi

AP-BLVEuroopan lentoturvallisuusvirasto EASA on perunut Pakistan International Airlinesin liikennöintiluvat EU-alueelle. Syynä on toukokuinen lentoturma sekä kesäkuinen selvitys, jonka mukaan maan lentäjien lupakirjoista merkittävä osa olisi myönnetty väärin perustein.

EASA perui M/S Pakistan International Airlines Corporation Limitedille (PIA) toukokuussa 2016 myöntämänsä TCO-luvan (Third Country Operators), joka on mahdollistanut pakistanilaisyhtiön operoinnin koko EU-alueella.

PIA ei ole täyttänyt mm. SMS-turvallisuudenhallintajärjestelmän (Safety Management System) vaatimuksia. Toinen merkittävä syy on EASA:lle raportoitu ongelma pakistanilaislentäjien lupakirjojen kanssa. Raportin mukaan 260 lentäjän lupakirjat olisi myönnetty väärin perustein. Pakistanissa on kaikkiaan noin 860 lentäjää, joista reilut 400  on PIA:n palveluksessa. Lentoyhtiön kerrotaan maadoittaneen jopa 150 lentäjäänsä lupakirjaan kohdistuvien epäselvyyksien takia. Lentoposti.fi raportoi lentäjien lupakirjaongelmista uutisessaan 25. kesäkuuta.

PIA:n Airbus A320 -matkustajakone vajosi epäonnistuneen lähestymisen ja sitä seuranneen ylösvedon jälkeen asuinalueelle Karachissa 22. toukokuuta. Turmassa menehtyi 98 ihmistä. Väliraportin mukaan lentäjät eivät olleet noudattaneet oikeita toimintamenetelmiä.

Euroopan ilmailuviranomaisen mukaan Pakistan ja sen operaattorit eivät kykene valvomaan toimintaa maailmanlaajuisten standardien mukaisesti. EASA oli jo aiemmin antanut Pakistanille lisäaikaa korjata tiettyjä ongelmia, mutta sekään ei tuottanut toivottua tulosta.

TCO-lupa on peruttu 1.7.2020 alkaen kuudeksi kuukaudeksi ja perumista voidaan jatkaa tarvittaessa kolmella kuukaudella. Mikäli EASA on tyytyväinen tehtyihin toimiin voidaan TCO-lupa palauttaa jo aiemmin.

Pakistan International Airlines on Pakistanin suurin lentoyhtiö. Se operoi Euroopassa Lontooseen, Birminghamiin, Manchesteriin, Pariisiin, Milanoon, Osloon ja Barcelonaan.

Lue myös: