Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin puhuu ICAO:n yleiskokouksessa Montrealissa

ICAO_A39_kokous_2Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin osallistuu Kanadan Montrealissa pidettävään kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n 40:een yleiskokoukseen 24.-25. syyskuuta 2019. Suomalaisministeri puhuu yleiskokouksessa ja tapaa ICAO:n pääsihteerin ja neuvoston puheenjohtajan.

Ministeri Marin nostaan puheenvuorossaan esiin lentoliikenteen ilmastokysymykset, uudet ilmatilan käyttäjät ja kyberturvallisuuden.

ICAO:n edellisessä yleiskokouksessa päätettiin ottaa käyttöön kansainvälisen lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjen kasvun hyvittämiseen velvoittava järjestelmä, Corsia. Suomi pitää tärkeänä, että Corsian hyvitysvelvoitteet käynnistyvät suunniteltuna ajankohtana vuonna 2021. Lisäksi Suomi kannattaa Euroopan linjausten mukaisesti sitä, että ICAO hyväksyisi mahdollisimman pian kansainvälisen lentoliikenteen pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet.

ICAO_kylttiSuomi esittelee kokouksessa EU:n, Euroopan siviili-ilmailukonferenssin, Eurocontrolin ja Uuden Seelannin puolesta uusia ilmatilan käyttäjiä koskevan työpaperin. Uusilla ilmatilan käyttäjillä tarkoitetaan miehittämätöntä ilmailua ja uudentyyppisiä ilma-aluksia. Näitä koskevia yhteisiä sääntöjä ei vielä ole olemassa.

Suomi on pitänyt työpaperin valmistelun aikana tärkeänä, että turvallisuusnäkökohtien lisäksi huomioidaan miehittämättömän ilmailun tarjoamat kasvumahdollisuudet ja se, että sääntelyn tulee myös mahdollistaa uusien tuotteiden kehittäminen ja käyttöönotto.

"Digitalisaatio lisää ilmailussa kapasiteettia ja auttaa ilmatilan optimoinnissa. Se lisää ilmailun turvallisuutta, mutta luo myös uudenlaisia riskejä. Kyberturvallisuuden riskien torjumiseksi tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä ja yhdenmukaisia toimintatapoja", toteaa Marin.

Ministeri Marin tapaa yleiskokouksen aikana Espanjan infrastruktuuri- ja liikenneministerin José Luis Ábalos Mecon, Kanadan varaliikenneministerin Michael Keenanin, ICAO:n pääsihteerin Fang Liun sekä ICAO:n neuvoston puheenjohtajan Olumuyiwa Benard Aliun.