Lontoon Heathrow rajoittaa matkustajakapasiteettia - lentoyhtiöiden maahenkilökunta pullonkaulana

LHR_T3_jonot(Päivittynyt 13.7. klo 14.52) Lontoon Heathrow'n lentoasema ilmoitti 12. heinäkuuta 2022 rajoittavansa päivittäisten lentomatkustajien määrää aina 11. syyskuuta 2022 saakka. Päivittäiseksi kapasiteetiksi on rajattu 100 000 matkustajaa, joka tarkoittaa päivittäin jopa noin 4000 matkustajan lentojen perumisia. Syynä on lentoyhtiöiden maapalveluhenkilökunnan resurssipula.

LHR_twr"Ilmailuala toipuu pandemiasta, mutta koronaviruksen jälkimainingit aiheuttavat edelleen haasteita koko alalle sen nostaessa kapasiteettiaan. Heathrow'lla on nähty neljässä kuukaudessa 40 vuotta vastaava matkustajamäärän kasvu", sanoi Heathrow'n lentokentän toimitusjohtaja John Holland-Kaye.

Viime päivinä Lontoon Heathrow'n matkustajamäärä on ylittänyt päivittäin jatkuvasti 100 000 rajan. Se on aiheuttanut haasteita ja palvelutaso on pudonnut alle hyväksyttävän rajan. Jonotusajat ovat venyneet ja matkatavarat eivät ole enää kulkeneet matkustajien mukana samoilla lennoilla. Lisäksi täsmällisyys on pudonnut ja viime hetken peruutukset ovat lisääntyneet.

LHR_laukkukaaos_1Heathrow'n lentokentän arvion mukaan lentoyhtiöiden, maapalveluiden ja lentokentän yhteinen kapasiteetti on kesän aikana päivässä 100 000 matkustajaa, mutta ei sen enempää. Viimeisimpien ennusteiden mukaan tämä raja ylittyisi päivittäin keskimäärin noin 4000 matkustajalla. Toistaiseksi vasta noin 1500 paikkaa näistä päivittäisen kapasiteetin ylittävästä 4000 paikasta on myyty.

Nyt lentokenttä pyytää lentoyhtiöitä rajoittamaan lipunmyyntiä ja pysymään toimintojen sujuvuuden takaamissa matkustajamäärissä. Vastaavia kapasiteettirajoituksia on käytössä myös muualla maailmassa.

LHR_terminaali_BA"Käynnistimme rekrytoinnit marraskuussa 2021 odottaessamme kapasiteetin palautuvan kesälle 2022. Heinäkuun loppuun mennessä meillä on turvatarkastuksissa yhtä paljon työntekijöitä kuin ennen pandemiaa. Olemme myös avanneet terminaalin 4 ja siirtäneet sinne 25 lentoyhtiötä tarjotaksemme matkusjille lisätilaa", jatkoi Holland-Kaye.

Lentokenttäyhtiön mukaan uudet työntekijät oppivat nopeasti, mutta kaikki toiminnot eivät toimi vielä täysillä. Osa kriittisistä toiminnoista on kuitenkin edelleen alimitoitettuja. Tällaisia ovat lentokenttäyhtiön mukaan maahuolintapalvelut, jotka ovat lentoyhtiöiden vastuulla. Niiden piiriin kuuluu lähtöselvityspalvelut sekä lentokoneiden käännön aikana tarvittavat toiminnot kuten matkatavaroiden purkaminen ja lastaaminen. Maatoiminnot rajoittavat merkittävästi koko lentokentän kapasiteettia.

LHR_laukkukaaos_2Heathrow on edelleen ruuhkainen ja matkustajilta pyydetään kärsivällisyyttä. Lentokenttäyhtiö pyytää matkustajilta apua ja varmistamaan, että kaikki koronaviruksen tuomat rajoitukset on hoidettu heidän saapuessaan lentoasemalle. Lisäksi lentomatkustajia pyydetään saapumaan lentoasemalla aikaisintaan kolme tuntia ennen lähtöä sekä valmistautumaan huolella turvatarkastuksiin eli poistamaan tietokoneet ja nesteet käsimatkatavaroista läpivalaisua varten.

Päivitys 13.7. kello 14.52: Lisätty kuvia Heathrow'lta 13.7.