Lufthansa sai ensimmäisen siiven alapuolisilla pyörteyttimillä hiljennetyn Airbusinsa

vortexgen_lufthansaLufthansa on  viime viikolla vastaanottanut Airbusilta ensimmäisen A320 -koneen, jonka siipien  alapinnalla on vortex generatorit eli pyörteyttimet. Ne muuttavat ilmavirtaa polttoainesäiliöiden paineentasausaukkojen ympärillä ja vähentävät siten melua laskeutumisvaiheessa. D-AIUB on ensimmäinen näin varustettu kone ja tulossa on vielä 200 lisää.

Vortex generator eli pyörteytin on pieni evä, joka muuttaa virtausta lentokoneen ympärillä. Yleensä niitä käytetään siiven yläpinnalla viivyttämässä virtauksen irtoamista.

Kapearunkoisten Airbusien siiven alapinnalla olevat paineentasausaukot tuottavat melua hieman samaan tapaan kuin puhallettaessa pullon suuhun. Lufthansan mukaan sen etupuolelle asennettava pyörteytin (kuva) vähentää näin syntyvää melua jopa kaksi desibeliä, mikä on merkittävä lukema.

Lufthansa varustaa kaikki laivastonsa 157 kapearunkoista A319, A320 ja A321 -konetta tällä modifikaatiolla. Kun myös kaikki tilatut koneet on toimitettu, yli 200:ssa Lufthansan A320-perheen koneessa on vortex generatorit. Mittausten mukaan ne vähentävät kokonaismelua mutta erityisesti maassa olijoiden ärsyttäväksi kokemia taajuuksia.

Lue myös aiempi Lentoposti.fi -juttu: