LVM julkisti liikenteen älykkään automaation edistämissuunnitelman - Robotit maalla, merellä ja ilmassa

UAV_bernerKoko yhteiskuntaa koskettavan digitalisaation ennakkoluuloton hyödyntäminen on Suomen nykyhallituksen ohjelmassa nostettu yhdeksi avaintekijäksi Suomen kilpailukyvyn parantamisessa. Tavoitteena on mahdollistava sääntelykehikko, joka houkuttelee toimijoita Suomeen

Digitalisaatio mullistaa monella tapaa myös ihmisten ja tavaroiden liikkumista ja tähän liittyviä liiketoimintamalleja. Liikenteen älykkään automaation lisääntyminen eli automatisaatio on osa tätä kehitystä, ja se tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia liikenteen ja kuljetusten turvallisuuden, tehokkuuden ja kestävyyden parantamiseksi.

"Käsillä on valtavan suuri murros. Olemme hyviä mobiiliteknologiassa ja tiedonkeräämisessä. Opittavaa on asainnan kehittämisessä, pilvipalveluiden ja robotiikan hyödyntämisessä", sanoo liikenneministeri Anne Berner.

UAV_robotiikka"Robotiikka on yksi kärkihanke jossa luodaan uutta liketoimintaa. Parannamme robotiikkaan liittyvän alan toimintamahdollisuuksia ja kilpailuetuja. Luomalla kasvua luodaan työpaikkoja."

Suomen olosuhteet asettavat kovia vaatimuksia automaation toimivuudelle. Älykkään automaation ratkaisuja tulee ohjelman mukaan kehittää niin, että ne toimivat moitteettomasti myös Suomen arktisissa olosuhteissa. Suomi voikin toimia sekä testiympäristönä että automaattisen liikenteen edelläkävijänä.

Liikenteen automaation edistämisessä ovat keskeisiä erilaiset kokeilut. Kokeilujen avulla saadaan välttämätöntä tietoa siitä, mitkä ratkaisut ovat toimivia ja mitkä elinkelvottomia.

Suomessa tuorein kokeilu Postin, Verkkokauppa.comin ja Sharper Shapesin pakettikuljetukset Helsingin yllä syyskuun aikana.

 Julkaistun suunnitelman ensimmäinen versio kuvaa liikenteen älykkään automaation sovelluskohteita ja mahdollisuuksia sekä automaation kehityksen edellytyksiä. Suunnitelmassa on tunnistettu toimenpiteitä, joilla voidaan parantaa Suomen valmiuksia ja mahdollisuuksia automatisaation edetessä.

LVM: Robotit maalla, merellä ja ilmassa (PDF-tiedosto) 

Lue myös: