Maailman ensimmäinen etälennonjohtotorni avattiin Örnsköldsvikissä

RTC_camerapack_1Ruotsin lennonvarmistuspalveluja tarjoava LFV ja puolustus- sekä turvateollisuusvalmistaja Saab avasivat uuden RTC-etätornikeskuksen (Remote Tower Center) Sundsvalliin. Sen myötä Örnsköldsvikin alueellinen lentokenttä siirtyi käyttämään uutta etätornipalvelua. Lentoja johdetaan jatkossa sensorien avulla 150 kilometrin päästä Sundsvallista.

RTC_tyopiste_1 LFV:n ja Saabin kymmenvuotinen urakka saavutti merkittävän virstanpylvään, kun Sundsvall RTC (Remote Tower Center) avattiin juhlallisessa seremoniassa 21. huhtikuuta.

Uusi RTS-etätornipalvelu (Remote Tower Services) tuo kehitystä lennonvarmistuspalveluihin. Valmistajan mukaan etuja ovat kustannustehokkuus sekä entisestään parantuva lentoturvallisuus.

RTC_RTS1_laskeutuuEtätornijärjestelmä perustuu lentokentälle asennettavaan 25 metriseen etätornimastoon, jonka huipulla on 360 astetta kuvaava kamerapaketti sekä erilaisia sensoreja.

Niiden keräämä tieto esitetään etätornijärjestelmässä lennonjohtajalle. Itse lennonjohtotyö säilyy ennallaan mutta nyt sitä tehdään uudenlaisen sovelluksen kautta.

Örnsköldvikin lennonjohto siirsi iltapäivällä 21. huhtikuuta toimintavastuun Sundsvallin uudelle etätornikeskukselle.

RTC_Saab2000_ESNO_1Tämän jälkeen Saab Groupin Saab 2000 -potkuriturbiinikone saapui Örnsköldvikiin poikkeuksellisella radiokutsulla RTS1. Päivän mittaan etätornipalvelua saivat myös muut lentokentän operaattorit.

Kyseessä on vasta ensimmäinen askel isosta muutoksesta lennonjohtopalveluiden tarjoamisessa. Saabin mukaan lennonjohtotornien aika on tulossa tiensä päähän, sillä uusia tuskin rakennetaan enää vuonna 2025.

RTC_Sundsvall_1Örnsköldsvikissä on vuosittain 4000-5000 operaatiota. LFV ja Saab aikovat kuluvan vuoden aikana laajentaa etätornipalvelut koskemaan myös Sundsvallin lentokenttää, jossa operaatioita on vuosittain noin 15 000. Vuonna 2017 saman palvelun piiriin siirtyy myös Saabin kotikenttä Linköping.

Lentoposti.fi palaa etätorneihin ja niiden tulevaisuuteen laajemman artikkelin kanssa lähiaikoina.

Lue myös aiempia uutisia ja artikkeleimme aiheesta:

Artikkeli: Etätorni mullistaa palvelutavan