Ministeri Berner tutustuu Sundsvallin etälennonjohtokeskukseen

RTC_Sundsvall_1Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner vierailee Sundsvallissa ja Tukholmassa 26.-27. maaliskuuta. Sundsvallissa hän tutustuu maailman ensimmäiseen viranomaishyväksyttyyn etälennonjohtokeskukseen.

Sundsvallin vierailun aiheena on etälennonjohto, johon ministeri Berner tutustuu Ruotsin lennonvarmistuspalveluja tarjoavan LFV:n etätornikeskuksessa.

RTC_tyopiste_1Ministerin delegaatiossa on mukana myös Suomessa lennonvarmistuspalvelua tarjoavan ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus sekä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

Suomi selvittää parhaillaan vaihtoehtoja etätorniratkaisuiden osalta.

LFV avasi yhdessä Saabin kanssa maailman ensimmäisen viranomaishyväksytyn Remote Tower Centerin Subdsvalliin huhtikuussa 2015. Nykyisin sieltä käsin annetaan etälennonjohtopalvelua Örnsköldsvikiin ja Sundsvalliin. Seuraavaksi etälennonjohtopalvelu laajenee Saabin kotikentälle Linköpingiin. Sen jälkeen listalla ovat mm. Malmö, Visby, Östersund, Uumaja ja Kiiruna. Niitä varten on suunniteltu toista etälennonjohtokeskusta Tukholmaan.

RT_4Etälennonjohtopalvelua varten lentokentällä on kamera- ja sensorimasto, jonka tuottamat tiedot välitetään tietoliikenneyhteyksien kautta etälennonjohtokeskukseen. Ruotsissa on mahdollista antaa etälennonjohtopalvelua jo kahdelle kentälle samanaikaisesti.

LFV ja Saab markkinoivat, myyvät, kehittävät ja operoivat etätorniratkaisua yhteisen Saab Digital Air Traffic Solutions AB yhtiön kautta. Sen pääomistaja on Saab 59 prosentin osuudella.

RT_tyopisteLisäksi Berner tapaa Sundsvallissa Ruotsin liikenne- ja infrastruktuuriministerin Tomas Enerothin.

Lentoposti.fi oli mukana Sundsvallin Remote Tower Centerin avajaisissa huhtikuussa 2015: Mailman ensimmäinen etälennonjohtotorni avattiin Örnsköldsvikissä

Laajemmin aiheesta voi lukea:

Artikkeli: Etätorni yhdistää pian kaksi lentokenttää yhdelle lennonjohtajalle – myöhemmin jopa kolme

Artikkeli: Etätorni mullistaa palvelutavan

 Lue myös: