Merijalkaväen Lockheed Martin F-35B tuhoutui Etelä-Carolinassa - lentäjä pelastautui heittoistuimelle

168726_080716(Päivittynyt 19.9. klo 7.22) Yhdysvaltain merijalkaväen Lockheed Martin F-35B Lightning II -hävittäjä on tuhoutunut Charlestonin läheisyydessä Etelä-Carolinassa Yhdysvaltain itärannikolla sunnuntaina 17. syyskuuta 2023. Lentäjä pelastautui heittoistuimella. Itse lentokone on sen sijaan oli pitkään kateissa ennen sen löytymistä tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Beaufortin yhteistukikohdan antaman lausunnon mukaan F-35B -hävittäjät olisi pudonnut Charlestonin pohjoispuolelle Moultrie- ja Marion-järvien alueelle. Charleston sijaitsee tukikohdasta koilliseen. Hävittäjää ei ole vielä annettujen tietojen perusteella paikannettu.
Lentokone on yhä kateissa maanantaina alkuillasta Suomen aikaa. Mitään todisteita maahansyöksystä ei ole. On mahdollista, että kone on päätynyt heittoistuinhypyn jälkeen lähijärven pohjaan.

Lentokonetta etsittiin laajalla moniviranomaisoperaatiolla maasta ja ilmasta käsin. Charlestonin yhteistukikohta kertoi tiistaina aamuyöllä noin kello 02.00 Suomen aikaa kadonneen hävittäjän maahansyöksypaikan löytyneen maaseudulta Williamsburgin piirikunnasta noin kahden tunnin matkan päässä Charlestonista koilliseen.

Merijalkaväen MCAS Beaufortin tukikohdasta käsin toimii 2nd Marine Aircraft Wing, Marine Fighter Attack Training Squadron 501 (VMFAT-501) "Warlords". Tuhoutunut Yhdysvaltain F-35B kuului yksikköön.

Edellisen kerran tukikohdassa menetettiin F-35B -hävittäjä syyskuussa 2018. 

Päivitys kello 17.12: Täsmennetty koneen olevan kateissa edelleen maanantai-iltana Suomen aikaa.
Päivitys 19.00: Täsmennetty putoamispaikkaa.
Päivitys 19.9. kello 07.22: Lisätty tieto koneen löytymisestä.

Lue myös: