Neste osti vähemmistöosuuden AFS-yhtiöstä - tarjoaa biopolttoainetta Amsterdamin Schipholissa

img-3855002-437358Neste on hankkinut vähemmistöosuuden Aircraft Fuel Supply B.V. (AFS) -yhtiöstä, joka omistaa ja operoi polttoaineen varastointia Schipholin lentoasemalla Amsterdamissa. Neste MY uusiutuvaa lentopolttoainetta on tarjolla Schipholissa jatkuvalla toimituksella.

 

”Tavoitteenamme on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa. Neste on sitoutunut tukemaan asiakkaitaan, jotta ne voivat saavuttaa kunnianhimoiset ilmasto- ja hiilineutraaliustavoitteensa ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vastuullisen lentopolttoaineemme (SAF) avulla. Omistusosuuden hankinta Aircraft Fuel Supply B.V. -yhtiöstä on tärkeä virstanpylväs laajentaessamme vastuullisen lentopolttoaineen tarjontaa globaalisti tärkeällä lentoasemalla”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Lentoyhtiöt voivat tankata Neste MY uusiutuvaa lentopolttoainetta Schipholin lentoasemalla. Neste solmi jo joulukuussa 2019 sopimuksen uusiutuvan polttoaineen toimittamisesta KLM:lle Amsterdamiin. Kyseisen sopimuksen myötä uusiutuvaa lentopolttoainetta jaettiin ensimmisen kerran Amsterdamissa normaalin polttoainejakelujärjestelmän kautta.

AFS:n myötä Neste voi välittömästi alkaa tarjoamaan Alankomaissa Amsterdamin Schipholin lentoasemalla toimiville lentoyhtiöille Neste MY uusiutuva lentopolttoaine -tuotetta jatkuvalla toimituksella.

NExBTL_refinery_nesteoilNesteen uusiutuva lentopolttoaine valmistetaan vastuullisesti hankituista, uusiutuvista jäte- ja tähderaaka-aineista. Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen käytöllä voidaan puhtaassa muodossaan ja elinkaarensa aikana vähentää kasvihuonekaasupäästöjä koko tuotteen elinkaaren aikana jopa 80 % fossiilisen lentopolttoaineen käyttöön verrattuna.

”Olemme hyvin ylpeitä, että voimme lisätä ja turvata vastuullisen lentopolttoaineen saatavuutta Schipholin lentoasemalla Amsterdamissa. Tällä voimme auttaa lentoyhtiöitä heidän päästövähennystavoitteidensa saavuttamisessa. Amsterdamin Schipholin lentoasemalla toimivat edistykselliset lentoyhtiöt voivat todella vaikuttaa lentoliikenteen kestävämpään tulevaisuuteen”, Nesteen uusiutuvista polttoaineista vastaava johtaja Thorsten Lange kertoo.

”Alankomaissa viranomaiset ovat ottaneet askelia tukeakseen vastuullisen lentopolttoaineen toimituksia ja käyttöä.”

Neste MY uusiutuva lentopolttoaine mahdollistaa lentoliikenteestä aiheutuvien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen välittömästi. Sitä voidaan käyttää drop-in-polttoaineena nykyisissä lentokonemoottoreissa ja lentokenttäinfrastruktuurissa ilman lisäinvestointeja.

Neste MY uusiutuvaa lentopolttoainetta sekoitetaan fossiiliseen lentopolttoaineeseen ennen käyttöä, jolloin se voidaan sertifioida vastaamaan ASTM:n (American Society for Testing and Materials) laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

”Kun ajattelemme tulevaisuutta, laatu on meille erittäin tärkeää. Schipholin verkoston laadun täytyy kulkea käsi kädessä vastuullisen lentoliikenteen kehityksen kanssa. Vastuullinen lentopolttoaine on toimivaksi havaittua teknologiaa, jonka käyttöä tulee lisätä. Niinpä toivotamme Nesteen lämpimästi tervetulleeksi lentoasemallemme. Neste on edelläkävijä, ja me haluamme johtaa esimerkillä yhdessä Nesteen, lentoyhtiöidemme, muiden lentoliikennekumppaneidemme ja hallituksemme kanssa”, sanoo Amsterdam Airport Schipholin toimitusjohtaja Dick Benschop.

Neste ja Amsterdamin Schipholin lentoasema osallistuvat Clean Skies for Tomorrow -aloitteeseen.  Kyseessä on Energy Transitions Commissionin ja Maailman talousfoorumin kanssa tehty yhteinen ehdotus vastuullisten lentopolttoaineiden käyttöönoton nopeuttamiseksi Euroopassa.


Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella on laajasti asiakkaita

Polttoaine on jo saatavilla ja käytössä markkinoilla. Sitä toimitetaan useille kaupallisille lentoyhtiöille, liikelentoasiakkaille ja useille lentokentille Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

neste_FinnairViimeisimpänä Neste My -polttoaineen käyttäjäksi tuli All Nippon Airways. Yhdysvalloissa Nesteen polttoainetta käyttävät San Franciscossa Alaska Airlines, American Airlines ja JetBlue. Eurooppalaisyhtiöistä sitä hyödyntävät operaatioissaan lisäksi ainakin KLM ja Lufthansa.

Nesteen biopolttoainetta on tarjolla myös mm. Tukholman Arlandan ja Oslon Gardemoenin lentoasemilla.

Myös Finnair ehti julkistaa suunnitelmansa Nesteen biopolttoaineen käyttöön maaliskuussa 2020. Se on kuitenkin toistaiseksi jäänyt koronapandemian jalkoihin.

IMG_20190307_153817Nesteen vastuullisen lentopolttoaineen vuotuinen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä 100 000 tonnia.

Singaporen jalostamon laajennuksen myötä ja mahdollisilla lisäinvestoinneilla Rotterdamin jalostamoon Nesteen vuotuinen kapasiteetti kasvaa noin 1,5 miljoonaan tonniin uusiutuvaa lentopolttoainetta vuoteen 2023 mennessä.

Finnairin vuosittainen lentokerosiinin tarve Helsinki-Vantaalla on yli puoli miljoonaa tonnia.

Lue myös: