Norjan F-35 -häivehävittäjät ensi kertaa mukana Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksessa

NOR_35_parviSuomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien järjestämä kansainvälinen Arctic Challenge Exercise 21 (ACE 21) toteutetaan erityisjärjestelyin 7.-18. kesäkuuta 2021.  Lentotoimintaharjoituksessa Hornet-, Gripen-, Eurofighter-, F-16- ja F-35-hävittäjille on tarjolla Euroopan suurin yhtenäinen ilmatila.

Arctic Challenge Exercise 21 (ACE 21) -h
arjoitukseen osallistuu yli 70 ilma-alusta. Monitoimihävittäjien lisäksi harjoituksessa on mukana muun muassa kuljetuskoneita ja ilmatankkauskoneita. Norjan F-35-monitoimihävittäjät osallistuvat harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

TU_la_CBT_1Isäntämaiden lisäksi harjoitukseen osallistuu lento-osastoja Alankomaista, Isosta-Britanniasta, Saksasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista sekä NATO:n E-3A AWACS -johtokeskuskone.

Suomen ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Lapin lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta ja yksi C-295M-kuljetuskone.

Suomessa harjoituksessa on käytössä Lapin lennoston Rovaniemen tukikohta, jonne tukeutuu kymmenen Saksan ilmavoimien Eurofighteria ja kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta. Muut käytössä olevat tukikohdat ovat Norjan Bodø ja Ørland sekä Ruotsin Luulaja.

 LX-N90450_140619aLentotoimintaharjoituksessa lennetään kaksi lentokierrosta päivässä Euroopan suurimmassa yhtenäisessä harjoitusilmatilassa Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella. Lentotoimintaa on molemmilla viikoilla maanantaista perjantaihin kello 10-18 Suomen aikaa  eli kello 9 – 17 Norjan ja Ruotsin aikaa.

ACE 21 -lentotoimintaharjoituksen osallistujamäärää on vähennetty alkuperäisestä koronaviruspandemian vuoksi. Koronaturvallisuudesta huolehditaan osallistujamäärän vähentämisen lisäksi mm. karanteeneilla, koronavirustestauksilla sekä osallistuvan henkilöstön jakamisella toisistaan erillisiin osastoihin. Pandemiasta johtuvien rajoitusten ja muutosten vuoksi ACE 21:n yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä harjoitusta. 

Ilmav_F18_TyphoonHarjoituksen johtovaltio on Norja, ja harjoituksen johtaa prikaatikenraali Hans Ole Sandnes Norjan ilmavoimista. Harjoituksen apulaisjohtajina toimivat Ruotsin ilmavoimista eversti Claes Isoz ja Suomen ilmavoimista Lapin lennoston komentaja eversti Tuukka Karjalainen, joka toimii harjoituksen kansallisena johtajana.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä Rovaniemen tukikohdassa toimien normaaleissa päivittäisissä tehtävissään. Harjoitukseen ei osallistu reserviläisiä.

Samaan aikaan ACE 21-harjoituksen kanssa Suomessa vierailee myös Yhdysvaltain merijalkaväen hävittäjälentolaivue 115:n (Marine Fighter Attack Squadron 115, VMFA-115). Vierailijoiksi odotellaan kymmentä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja KC-130-ilmatankkauskonetta sekä kuljetuskoneita. Ne tukeutuvat Rissalan tukikohtaan 2.‒20.6.2021. Laivuevierailu on osa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä.


ACE-harjoitukset ovat osa Pohjoismaista yhteistyötä

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyt ACE-harjoitukset ovat osa Suomen, Norjan ja Ruotsin välistä NORDEFCO-yhteistyötä. Maiden ilmavoimat järjestävät lähes viikoittain yhteisiä ilmataisteluharjoitteluun keskittyviä Cross Border Training (CBT) -lentokierroksia, joissa osallistujamaat toimivat maiden pohjoisosien kotitukikohdistaan käsin.

E-606_210519Kustannustehokasta yhteisharjoittelun mallia hyödynnetään myös laajemmissa lentotoimintaharjoituksissa, kuten ACE:ssa. Tänä vuonna Tanska on ensimmäistä kertaa mukana ACE:n suunnittelussa.

Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa osallistuvia yksiköitä taistelemaan yhdessä laajoissa monikansallisissa COMAO-ilmaoperaatioissa (Composite Air Operations) turvallisesti ja tehokkaasti. Harjoituksessa kehitetään ilmataistelumenetelmiä ja taktiikkaa eri konetyyppien välillä. CBT-konseptia hyödyntämällä kehitetään yhteistoimintakykyä sekä isäntämaatuen antamista ja avun vastaanottamista.

Lue myös: