Norjan fregatti Helge Ingestad törmäsi tankkeriin ja lähes upposi - miten kävi NH90-helikopterin

helge_ingstad_1108_4Norjan merivoimien Fridtjof Nansen -luokan fregatti KNM Helge Ingstad ja öljytankkeri TS Sola ovat törmänneet Bergenin lähistöllä. Fregatti vaurioitui niin pahoin, että päällystö ajoi sen lähellä olevaan rantaan. Päivän aikana alus otti lisää vettä ja kallistui pahoin. Fregatin varustukseen kuuluu myös NH90-sukellusveneentorjuntakopteri.

Onnettomuus tapahtui Øygardenissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä lähellä Stureterminalen-öljyterminaalia aamuyöllä neljältä Norjan aikaa. Mediatietojen mukaan fregatti olisi menettänyt ohjattavuutensa ja seurauksena oli törmäys 250 metriä pitkän tankkilaivan kanssa.

Kaikkiaan 137 hengen miehistö evakuoitiin onnistuneesti aluksesta. Ilmeisesti törmäyksessä loukkaantui seitsemän ihmistä.

helge_ingstad_1118_forsvaret_3Aluksen oikeaan kylkeen juuri helikopterihangaarin kohdalle repeytyi pitkä aukko, jonka kautta vettä virtasi sisään (kuvassa oikealla). Helge Ingstadin päällystö ajoi laivansa uppoamisen estämiseksi kiinni läheiseen rantaan.

Päivän mittaan fregatti on kallistunut voimakkaasti ja uusimpien kuvien perusteella sen takaosa on uponnut veden alle helikopterikantta myöten (otsikkokuvassa).

Norjalaismedian jakaman videon perusteella aluksen lisäkallistuma aiheutui siitä, kun hinaaja yritti puskea fregattia rannan suuntaiseksi. Alus kallistui yllättäen huomattavasti enemmän ja paikalla olleet hinaajat peruuttivat vauhdilla paikalta.

Nykyaikaisen sota-aluksen uppoaminen on harvinaista. Helge Ingstad on otettu käyttöön 2009 ja se edustaa Norjan merivoimien moderneinta kalustoa. Fridtjof Nansen -luokkaan kuuluu viisi Espanjassa rakennettua fregattia.

helge_ingstad_1118_forsvaret_1Ne on tarkoitettu erityisesti ilmapuolustukseen mutta aseistukseen kuuluu myös pintatorjuntaohjuksia. Nanseneissa on 1 tai 2 kahdeksan siilon Mk41 VLS -laukaisualustaa (Vertical Launching System).

Yhteen sellaiseen voidaan ladata yhteensä 32 RIM-162 Evolved Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjusta (ESSM). Varustukseen kuuluu myös kahdeksan Kongsberg Naval Strike Missile -pintatorjuntaohjusta (NSM).

Ilmatilannekuvaa aluksille tuottaa Lockheed Martin AN/SPY-1 -tutka, jonka elektronisesti keilaavat kiinteät antennit ovat aluksen mastorakenteessa (kuva yllä). Tutka on osa amerikkalaisvalmisteista Aegis-ilmapuolustusjärjestelmää.

helge_ingstad_1118_forsvaret_2Sukellusvenetorjuntaa varten Nansen-luokan aluksissa on yksi NH Industries NH90 NFH -kopteri (NATO Frigate Helicopter, Suomenkin käyttämän NH90:n meritoimintaversio). Sille on laskeutumisalusta ja yhden kopterin vetävä hangaari fregatin takaosassa (kuva oikealla).

Osittaisessa uppoamisessa Helge Ingstadin elektroniset järjestelmät ovat varmasti kärsineet pahoin. Ei ole tietoa oliko aluksella NH90-kopteri mukanaan onnettomuushetkellä.

Helge Ingstad oli tulossa juuri päättyneestä Trident Juncture -harjoituksesta, joten on varsin todennäköistä että helikopteri oli hangaarissa. Jos näin, se on vähintäänkin kaatunut laipiota vasten aluksen kallistuessa. Mahdollisesti kopteri on myös joutunut veden alle. T.T.

Norjan rannikkovartioston ilmavideota haverialuksesta: